Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą

Końcówka sierpnia to zawsze śliwki, dużo śliwek… żadne inne owoce nie kojarzą mi się tak bardzo z tym okresem w roku… końcówka wakacji, tuż przed pierwszym dzwonkiem w szkole. Kilka dni temu upiekłam pyszne ciasto z ich dodatkiem, które dość szybko się rozeszło wśród rodziny. Kruche ciasto, solidna porcja słodko-kwaśnych śliwek i delikatna beza z lekką cynamonową nutą. Gwarantuję, że Wam posmakuje 🙂

Przepis z bloga Mała Cukierenka.

ciasto ze śliwkami i bezą

Składniki (blaszka o wymiarach 25x35cm):

Spód:

  • 340 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • kilogram śliwek
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (ok. 200 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 5 białek
  • 230 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

Nadzienie:

Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Wymieszać je dokładnie z mąką ziemniaczaną.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać zimne masło, pokrojone na kawałki. Posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Krótko zagnieść. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować je, ponakłuwać widelcem i wyłożyć nim blaszkę, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika, ciepłe ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidłach poukładać gęsto śliwki (przecięciem do góry) wymieszane z mąką ziemniaczaną. Blaszkę umieścić w piekarniku i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

10 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając powoli po łyżce cukru, wymieszanego z cukrem waniliowym. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 7-8 minut). Dodać cynamon, wymieszać.

Na gorących śliwkach równomiernie rozprowadzić przygotowaną bezę. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego 🙂