Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową bezą
Końcówka sierpnia to zawsze śliwki, dużo śliwek… żadne inne owoce nie kojarzą mi się tak bardzo z tym okresem w roku… końcówka wakacji, tuż przed pierwszym dzwonkiem w szkole. Kilka dni temu upiekłam pyszne ciasto z ich dodatkiem, które dość szybko się rozeszło wśród rodziny. Kruche ciasto, solidna porcja słodko-kwaśnych śliwek i delikatna beza z lekką cynamonową nutą. Gwarantuję, że Wam posmakuje 🙂
Przepis z bloga Mała Cukierenka.
Składniki (blaszka o wymiarach 25x35cm):
Spód:
- 340 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 90 g cukru pudru
- 5 żółtek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- kilogram śliwek
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych (ok. 200 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
- 5 białek
- 230 g cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
Nadzienie:
Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Wymieszać je dokładnie z mąką ziemniaczaną.
Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać zimne masło, pokrojone na kawałki. Posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Krótko zagnieść. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować je, ponakłuwać widelcem i wyłożyć nim blaszkę, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, ciepłe ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidłach poukładać gęsto śliwki (przecięciem do góry) wymieszane z mąką ziemniaczaną. Blaszkę umieścić w piekarniku i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
10 minut przed końcem pieczenia zacząć przygotowywać bezę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając powoli po łyżce cukru, wymieszanego z cukrem waniliowym. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 7-8 minut). Dodać cynamon, wymieszać.
Na gorących śliwkach równomiernie rozprowadzić przygotowaną bezę. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotowe ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego 🙂