Bawarskie ciasto serowe z jabłkami
To ciasto upiekłam w ubiegły piątek. Niepozorne, może trochę mało atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jabłek oprószonych cynamonem świetnie ze sobą współgrała. Wyjątkowo dobrze smakowało mi też kruche ciasto – być może był to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowało tego samego dnia, którego było upieczone, ale kolejnego również było smaczne. Od siebie dodałam do ciasta ciut więcej mąki, a także do masy serowej dorzuciłam płaską łyżkę skrobi ziemniaczanej, bo była zbyt rzadka wg mnie. Piekłam z 1,5 porcji w prostokątnej blaszce o wymiarach 31×24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, że jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam 🙂
Przepis znaleziony u Atinki.
Składniki (tortownica o śr. 22-23 cm:)
Spód:
- 125 g masła
- szklanka mąki (dałam dwie łyżki więcej)
- 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
- łyżeczka cukru waniliowego
Masa serowa:
- 225 g sera do serników
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki cukru (dałam 3)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej (to mój dodatek)
Warstwa jabłkowa:
- 4 kwaskowate jabłka
- 1-2 łyżki cukru jasnego trzcinowego
- 1 łyżka cynamonu
- 4 łyżki płatków migdałowych do posypania ciasta
Wykonanie:
Spód:
Masło wyrobić palcami z mąką i cukrami na kruszonkę. Powstałymi okruszkami wysypać dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je ugnieść. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Wyjąć i przestudzić.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem, jajkami, mąką i wanilią na gładką masę. Wylać ją na podpieczony spód.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać je z cukrem i cynamonem, a następnie wyłożyć równą warstwą na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 45-55 minut, aż będzie lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Smacznego 🙂