Czekoladowe ciasto z jabłkami
Bardzo smaczne ciasto pełne soczystych jabłek. Pachnące czekoladą, miękkie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.
Przepis od Dorotus.
Składniki (tortownica o śr. 25 cm):
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 125 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki ciemnego rumu (lub soku z pomarańczy w wersji dla dzieci
- 2 łyżki rodzynków
Polewa:
- 80 g deserowej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki 30%
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucierać z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać przesiane suche składniki:mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać odstawione jabłka i wymieszać.
Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą.
Polewa czekoladowa:
Kremówką podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Oblać nim ciasto. Smacznego 🙂