Czekoladowe ciasto z jabłkami

Bardzo smaczne ciasto pełne soczystych jabłek. Pachnące czekoladą, miękkie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

Przepis od Dorotus.

ciasto czekoladowe z jabłkami

Składniki (tortownica o śr. 25 cm):

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki ciemnego rumu (lub soku z pomarańczy w wersji dla dzieci
  • 2 łyżki rodzynków

Polewa:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło ucierać z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać przesiane suche składniki:mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać odstawione jabłka i wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą. 

Polewa czekoladowa:

Kremówką podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Oblać nim ciasto. Smacznego 🙂

czekoladowe ciasto z jabłkami