Pieczone frytki z …cukinii :)
Miałam w lodówce cukinię, która domagała się szybkiego zjedzenia i nie do końca wiedziałam, co z nią zrobić. W ostatniej chwili przypomniał mi się ciekawy przepis na pieczone, cukiniowe..frytki 🙂 Brzmiało fajnie, wszystkie składniki miałam pod ręką i już po 20 minutach mogłam sprawdzić, czy te cudaczne patyczki są faktycznie smaczne. Aromatyczne, chrupiące z wierzchu, w środku miękkie – test wypadł zdecydowanie pozytywnie: oboje z mężem zajadaliśmy się nimi ze smakiem. Córka nie dała się przekonać – no cóż, więcej pozostało dla nas 🙂
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 1-2 cukinie
- jajko
- sól
- oregano
- tarty parmezan (około 30 g)
- bułka tarta lub mielone migdały (u mnie pół na pół – ok. 50 g)
Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Starty parmezan wymieszać z bułką/migdałami, oregano i odrobiną soli. Cukiniowe słupki maczać w rozbełtanym jajku, a następnie w mieszance bułki i parmezanu. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.10-15 minut. Smacznego 🙂