Ciasto “Wiśnia z makiem”

Jedno z tych ciast, które elegancko wyglądają na stole i naprawdę dobrze smakują. Spód z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i kremówki, do tego wiśnie i wierzch pokryty masą z nutellą. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, która będzie świetnie prezentowała się na świątecznym stole.

Przepis: Zjem to.

Składniki: (blaszka 22 x 32 cm)

Spód:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekoladowego kremu typu Nutella

Poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • szklanka drylowanych wiśni z kompotu
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 120 g)
  • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto

Wykonanie:

Spód:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zmielony mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć go dokładnie z nadmiaru wody (użyłam do tego gazy). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać odciśnięty mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać całość krótko do połączenia składników. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem śmietankowy:

Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

Mascarpone umieścić w wysokim naczyniu z kremówką i cukrem pudrem. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

Krem czekoladowy:

Składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej.

Mascarpone i Nutellę wymieszać przy pomocy rózgi do powstania jednolitej, gładkiej masy.

Składanie ciasta:

Ciasto makowe skropić ponczem. Rozprowadzić na nim krem śmietankowy.  Powciskać w niego dobrze odsączone wiśnie.  Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarować masę czekoladową. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny. Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂