Rolada z kremem speculoos i mandarynkami
Kiedy tylko zobaczyłam tę roladę u Kasi, wiedziałam, że szybko ją przygotuję. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieodłączny element świąt – więc ciasto z ich dodatkiem zapowiadało się świetnie. I powiem Wam, że faktycznie jest dobre Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (choć dla mnie mógłby być mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko świetnie ze sobą współgrało. Moja rolada może nie wygląda tak pięknie i elegancko jak ta u Kasi, trochę się rozwalała przy krojeniu, ale myślę, że smaku to w niczym nie zmieniło. Muszę jeszcze trochę popracować nad techniką
Polecam Wam ten przepis serdecznie
Żródło: Gotuję, bo lubię.
Składniki (blaszka 40×25 cm, ja rozsmarowałam ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika):
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 70 g cukru
- 55 g mąki pszennej tortowej
- 10 g kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- łyżka cukru pudru
- ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos
Dodatkowo:
- 1 puszka mandarynek w zalewie
- u mnie dodatkowo kilka gałązek czerwonej porzeczki
Polewa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 7 łyżek kremówki
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).
Przygotować czystą ściereczkę. Ułożyć ją krótszym bokiem do siebie i oprószyć cukrem pudrem.
Gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę – papierem do góry. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę (zwijamy od krótszego boku). Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.
Krem:
Schłodzoną kremówką połączyć z mascarpone i cukrem pudrem. Miksować, do chwili powstania gęstego kremu, a następnie dodajemy zblendowane na mąkę ciasteczka. Ponownie krótko zmiksować do chwili połączenia się składników.
Mandarynki odcedzić i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Schłodzony biszkopt rozwinąć, posmarować kremem (zostawić z każdej strony po wolnym centymetrze ciasta) i ułożyć na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwinąć -już bez ściereczki- roladę (można dodatkowo owinąć ją folią spożywczą). Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Polewa:
Drobno posiekaną czekoladę zalać gorącą kremówkę. Mieszać do chwili powstania gładkiej polewy. Udekorować nią roladę. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego