Rolada z kremem speculoos i mandarynkami

Kiedy tylko zobaczyłam tę roladę u Kasi, wiedziałam, że szybko ją przygotuję. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieodłączny element świąt – więc ciasto z ich dodatkiem zapowiadało się świetnie. I powiem Wam, że faktycznie jest dobre 🙂 Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (choć dla mnie mógłby być mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko świetnie ze sobą współgrało. Moja rolada może nie wygląda tak pięknie i elegancko jak ta u Kasi, trochę się rozwalała przy krojeniu, ale myślę, że smaku to w niczym nie zmieniło. Muszę jeszcze trochę popracować nad techniką 😉 Polecam Wam ten przepis serdecznie 🙂

Żródło: Gotuję, bo lubię.

rolada speculoos

Składniki (blaszka 40×25 cm, ja rozsmarowałam ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika):

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 70 g cukru
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos

Dodatkowo:

  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • u mnie dodatkowo kilka gałązek czerwonej porzeczki

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek kremówki

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Dodawać  po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).

Przygotować czystą ściereczkę.  Ułożyć ją krótszym bokiem do siebie i oprószyć cukrem pudrem.

Gorący biszkopt przełożyć na ściereczkę – papierem do góry. Zdjąć papier, a biszkopt zwinąć razem ze ściereczką w roladę (zwijamy od krótszego boku). Pozostawić zwinięty do ostygnięcia.

Krem:

Schłodzoną kremówką połączyć z mascarpone i cukrem pudrem. Miksować, do chwili powstania gęstego kremu, a następnie dodajemy zblendowane na mąkę ciasteczka. Ponownie krótko zmiksować do chwili połączenia się składników.

Mandarynki odcedzić i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Schłodzony biszkopt rozwinąć, posmarować kremem (zostawić z każdej strony po wolnym centymetrze ciasta) i ułożyć na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwinąć -już bez ściereczki- roladę (można dodatkowo owinąć ją folią spożywczą).  Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polewa:

Drobno posiekaną czekoladę zalać gorącą kremówkę. Mieszać do chwili powstania gładkiej polewy. Udekorować nią roladę. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego 🙂

rolada speculoos z mandarynkami