Trufle piernikowe II
Na blogu jest już przepis na piernikowe trufle (klik), ale ten który dziś Wam proponuję jest nieco inny. Poza czekoladą i przyprawą korzenną, zawiera również kajmak i śliwkowe powidła. Taki miks może wydawać się dziwny, ale zapewniam Was, że wszystko tu ze sobą współgra. Gorzkie kakao na zewnątrz trufli świetnie przełamuje słodycz wnętrza. Polecam 🙂
Przepis z bloga Bee Sweet.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masy kajmakowej
- 200 g powideł śliwkowych
- 20 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika np. domowej
- szczypta soli
- dodatkowo: kakao i przyprawa do piernika do obtoczenia
Wykonanie:
Czekoladę, masę kajmakową, powidła, masło i przyprawy umieścić w misce i ustawić nad parą wodną. Mieszać do czasu, gdy czekolada się rozpuści, a wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączą. Gotową masę odstawić do zastygnięcia, a następnie formować z niej małe kulki i obtaczać je w kakao wymieszanym z przyprawą do piernika. Schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂