Ciasto “Michałek”
Witam Was w nowym 2019 roku 🙂 Mam nadzieję, że będzie dla Was jeszcze lepszy niż poprzedni. Postanowiłam przywitać go tak, jak pożegnałam ten stary, czyli eleganckim ciastem z kremem. Muszę Wam jednak powiedzieć, że o ile “Wiśnia z makiem” smakowało mi bardzo, to dzisiejsza propozycja już mnie jakoś strasznie nie zachwyciła. Nie było w niej nic złego: wszystko do siebie pasowało, ale całość przytłaczała. Było trochę za słodko, przeszkadzała mi kawa w kremie..no nie wiem..Być może po świętach nie potrafiłam po prostu docenić takich smaków. Nie jest to złe ciasto, ale nie trafi u mnie do puli tych, do których często wracam. Samo ciasto jest niemal identyczne jak przy porzeczkowcu: miękkie, wilgotne, nie potrzebuje nasączania. Lepiej pasuje jednak do niego wg mnie delikatna i lekko kwaśna masa serowa, niż słodki krem z cukierkami.
Przepis: Zjem to.
Składniki:
Ciasto:
- szklanka cukru
- pół szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
oraz
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 25 dag cukierków Michałki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody
- opcjonalnie 2 łyżki alkoholu np. Baileys’a (pominęłam)
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)
Dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego (dałam powidła, ale wg mnie lepiej pasowałoby coś bardziej kwaśnego)
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g orzechów laskowych (u mnie włoskie)
Wykonanie:
Ciasto:
W garnku umieścić olej, wodę, szklankę cukru i kakao. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Mieszaninę wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo po łyżce pozostałe pół szklanki cukru. Dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę. Dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać przesiane suche składniki: mąkę, sodę i proszek, i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do blaszki, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.
Krem:
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem. Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno.
Złożenie całości:
Dolny blat ciasta posmarować dżemem. Wyłożyć na niego krem z cukierkami, rozsmarować go dokładnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podanie oprószyć startą czekoladą oraz posiekanymi, podprażonymi orzechami. Smacznego 🙂
To ciasto to ideał!
Jest przepyszne, to prawda 🙂