Ciasto “Michałek”

Witam Was w nowym 2019 roku 🙂 Mam nadzieję, że będzie dla Was jeszcze lepszy niż poprzedni. Postanowiłam przywitać go tak, jak pożegnałam ten stary, czyli eleganckim ciastem z kremem.  Muszę Wam jednak powiedzieć, że o ile “Wiśnia z makiem” smakowało mi bardzo, to dzisiejsza propozycja już mnie jakoś strasznie nie zachwyciła. Nie było w niej nic złego: wszystko do siebie pasowało, ale całość  przytłaczała. Było trochę za słodko, przeszkadzała mi kawa w kremie..no nie wiem..Być może po świętach nie potrafiłam po prostu docenić takich smaków. Nie jest to złe ciasto, ale nie trafi u mnie do puli tych, do których często wracam. Samo ciasto jest niemal identyczne jak przy porzeczkowcu: miękkie, wilgotne, nie potrzebuje nasączania. Lepiej pasuje jednak do niego wg mnie delikatna i lekko kwaśna masa serowa, niż słodki krem z cukierkami.

Przepis: Zjem to.

michałek

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao

oraz

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 25 dag cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody
  • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu np. Baileys’a (pominęłam)

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)

Dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego (dałam powidła, ale wg mnie lepiej pasowałoby coś bardziej kwaśnego)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych (u mnie włoskie)

Wykonanie:

Ciasto:

W garnku umieścić olej, wodę, szklankę cukru i kakao. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru. Mieszaninę wystudzić. 

Białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo po łyżce pozostałe pół szklanki cukru. Dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę. Dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać przesiane suche składniki: mąkę, sodę i proszek, i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać do blaszki, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.  Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do  180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.

Krem:

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem. Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.

Bita śmietana:

Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami na sztywno.

Złożenie całości:

Dolny blat ciasta posmarować dżemem. Wyłożyć na niego krem z cukierkami, rozsmarować go dokładnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać wierzch. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podanie oprószyć startą czekoladą oraz posiekanymi, podprażonymi orzechami. Smacznego 🙂

michałek