Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
Jeśli uda się Wam dorwać jeszcze gdzieś szparagi, to polecam Wam ten szybki makaron na obiad. Może i lekko kaloryczny, ale za to naprawdę smaczny. Świeże warzywa w sosie nawiązującym do tradycyjnej carbonary – to naprawdę nie tylko brzmi dobrze 🙂
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki:
- pół pęczka zielonych szparagów
- duża cukinia lub dwie mniejsze (szklanka startej)
- cebula
- duże jajko
- 3 łyżki sera mascarpone
- łyżka masła
- sól, pieprz
- 200 g makaronu
- natka pietruszki
Wykonanie:
Szparagi opłukać i odłamać twarde końce. Pokroić je na mniejsze kawałki. Podsmażać je, oprószone solą, przez kilka minut na rozgrzanym maśle (do momentu, aż zmiękną, ale będą jeszcze chrupiące). Dodać umytą, nieobrana i startą na tarce o dużych oczkach cukinię oraz posiekaną drobno cebulę. Całość smażyć razem, co jakiś czas mieszając, przez około 2-3 minuty. Doprawić do smaku.
Całe jajko połączyć w miseczce z mascarpone. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię z podsmażonymi warzywami zdjąć z ognia i wlać do niej jajeczno-serową masę. Wymieszać dokładnie, aby powstały sos dokładnie pokrył warzywa, a wszystko razem się podgrzało (uważać, by masa się nie ścięła!). Dodać ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby można ustawić patelnię na króciutką chwilę z powrotem na malutkim ogniu.Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego 🙂
To było pyszne 🙂
Cieszę się bardzo, że danie smakowało 🙂
Pyszne danie:)
To prawda 🙂 Już mi tęskno do szparagów 🙁
U mnie też dziś penne w szybkim sosie, ale na pomidorowo 🙁 POZDRAWIAM CIEPŁO
Też smacznie 🙂 Pozdrowienia 🙂