Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone

Jeśli uda się Wam dorwać jeszcze gdzieś szparagi, to polecam Wam ten szybki makaron na obiad. Może i lekko kaloryczny, ale za to naprawdę smaczny. Świeże warzywa w sosie nawiązującym do tradycyjnej carbonary – to naprawdę nie tylko brzmi dobrze 🙂

Przepis znaleziony tutaj. 

Składniki:

  • pół pęczka zielonych szparagów
  • duża cukinia lub dwie mniejsze (szklanka startej)
  • cebula
  • duże jajko
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Szparagi opłukać i odłamać twarde końce. Pokroić je na mniejsze kawałki. Podsmażać je, oprószone solą, przez kilka minut na rozgrzanym maśle (do momentu, aż zmiękną, ale będą jeszcze chrupiące).  Dodać umytą, nieobrana i startą na tarce o dużych oczkach cukinię oraz posiekaną drobno cebulę. Całość smażyć razem, co jakiś czas mieszając, przez około 2-3 minuty. Doprawić do smaku.
Całe jajko połączyć w miseczce z mascarpone. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię z podsmażonymi warzywami zdjąć z ognia i wlać do niej jajeczno-serową masę. Wymieszać dokładnie, aby powstały sos dokładnie pokrył warzywa, a wszystko razem się podgrzało (uważać, by masa się nie ścięła!). Dodać ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby można ustawić patelnię na króciutką chwilę z powrotem na malutkim ogniu.Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego 🙂