Placki z cukinią i marchewką
Gdy za oknem upały, rzadko komu chce się jeść ciężkie posiłki. Królują wtedy zazwyczaj dania szybkie, proste i lekkie. Nie inaczej jest i u nas. Wczoraj na obiad podałam pyszne i łatwe w wykonaniu placki z cukinią, marchewką i fetą. Na instagramie pokazałam jak je smażę i od razu dostałam kilka próśb o przepis. Obiecałam, że wrzucę go dziś na bloga i toteż czynię. Jest to zmodyfikowany przepis, który na blogu jest już od kilku lat. Wracam do niego często, zwłaszcza latem, i polecam go każdemu z Was.
Składniki:
- dwie duże cukinie
- 2 marchewki
- pół cebuli
- duże jajko lub dwa małe
- 100 g fety
- 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej)
- 2 łyżeczki sezamu
- łyżeczka nasion czarnuszki
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki curry
- szczypta chilli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 10 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie ją odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać obraną, startą marchewkę oraz cebulę, pokruszoną fetę, jajka, mąkę, sezam, czarnuszkę oraz przyprawy. Wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy – jeśli będzie zbyt rzadka, dosypać jeszcze trochę mąki. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać np. ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego ?