Greckie placki z pomidorów i cukinii – obłędne!

Pomidory aktualnie smakują idealnie. Czekamy na to cały rok, a potem zjadamy codziennie na kanapkach czy w sałatkach. Ostatnio Nicole Sochacki-Wójcicka, znana w sieci jako Mama Ginekolog, wrzuciła na swoim instastory przepis na greckie placki z pomidorów. Zdobyła go podczas swoich greckich wakacji, bardzo zachwalała i sprawiła,  że koniecznie chciałam je wypróbować. Oryginalny przepis możecie zobaczyć TUTAJ, ja jedynie trochę pozmieniałam proporcje pod siebie. Na swoim blogu mam już co prawda przepis na takie placki (KLIK), w tych jednak dodatkowo znajdowała się cukinia i papryka – chciałam więc sprawdzić, jak wpływają one na smak. I powiem Wam, że jest świetnie! Te placki są obłędne. Bardzo mi smakowały i z domowym sosem tzatziki zjadłam ich wczoraj ogromną ilość. Bardzo Wam je polecam 🙂

Greckie placki z pomidorów i cukinii

Składniki:

  • 5-6 dużych, dojrzałych pomidory (ok. 500 g)
  • 2 cebule
  • cukinia
  • pół zielonej papryki
  • kilkanaście listków świeżej mięty
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • mąka (ilość zależy od konsystencji ciasta – ja zużyłam ok 1,5 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pomidory, paprykę oraz cebulę pokroić w małą kostkę. Dodać startą na tarce umytą cukinię, posiekane zioła i przyprawy. Wymieszać wszystko dłońmi, ugniatając delikatnie, aż warzywa puszczą soki.  Dosypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (stopniowo – do uzyskania gęstego ciasta). Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np. z domowym sosem tzatziki. Smacznego 🙂