Kruche ciasto z truskawkami, serem i kokosową kruszonką

  1. Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Ja rzutem na taśmę mam dla Was jeszcze przepis na ciasto z tymi owocami, które piekłam w zeszłym tygodniu. Kruchy spód, ser, masa truskawkowa i kokosowa kruszonka – brzmi pysznie, prawda? Kwintesencja lata 🙂 Ciasto zawiozłam do rodziny i zniknęło dość szybko, więc chyba smakowało. Ja sama mam do niego jednak trochę zastrzeżeń: było trochę za suche i mało słodkie. Mąkę ziemniaczaną w cieście kruchym następnym razem pominę, za to pomysł z kokosową kruszonką uznaję za udany. Jest to też ciasto dość czasochłonne, choć mało skomplikowane i powinien sobie z nim poradzić każdy z Was.

Przepis: Kwestia Smaku

ciasto z truskawkami, serem i kokosową kruszonką

Składniki (blaszka o wymiarach 20×30 cm):

Kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej (dałam ziemniaczaną, ale następnym razem dam zwykłą pszenną)
  • 50 g cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml zimnej śmietanki kremówki 36%

Masa truskawkowa:

  • 500 g truskawek
  • 250 g konfitury truskawkowej
  • 3/4 szklanki soku lub intensywnego kompotu truskawkowego (u mnie domowy kompot)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej (dałam ziemniaczaną, ale następnym razem zamienię na pszenną)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 125 g zimnego masła

Wykonanie:

Kruchy spód:

Mąkę połączyć z cukrem. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło.  Rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść elastyczne ciasto.  Owinąć je folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie rozwałkować ciasto i wylepić nim blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (spód i ok. 1,5 cm boków). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 25-30 minut na złoty kolor.

Masa truskawkowa:

Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka razem z konfiturą. Podgrzewać razem przez około 5 minut, aż owoce zmiękną. Sok lub kompot truskawkowy wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną, tak aby nie było grudek, i wlać do gotujących się truskawek. Wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia. Ostudzić.

Kruszonka:

W misce połączyć obie mąki, dodać wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Całość rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

Masa serowa:

Twaróg zmiksować krótko z budyniem, cukrem i jajkami.  Dodać ubitą na sztywno zimną kremówkę . Masę delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć ją na podpieczony spód. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 160 stopni, aż masa serowa się zetnie. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i zwiększyć w nim temperaturę do 180 stopni. Na podpieczonej warstwie serowej rozsmarować truskawki. Całość posypać kruszonką.  Wstawić  ponownie do piekarnika i piec kolejne 35 minut. Smacznego 🙂

ciasto z truskawkami i serem