Czekoladowe ciasto z gruszkami
Za oknem deszczowo i jakoś tak ponuro, dlatego też na poprawę humoru mam dziś dla Was przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami. Takie bardziej jesienne, pasujące do szklanki gorącej herbaty z miodem i cytryną. Szybkie w wykonaniu – córka zabierała je do szkoły i mówiła, że miała problem ze zjedzeniem, bo ciągle jakaś koleżanka prosiła o kawałek do spróbowania 😉 Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Zwiększyłam ilość składników i trochę pozmieniałam ich proporcje, dodając jednak ciut więcej cukru i zmniejszając ilość kakao.
Składniki (blaszka o wymiarach 31×24 cm):
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 10 łyżek mleka
- 5 gruszek
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Stopniowo dodawać na zmianę przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mleko (masa powinna być dość gęsta). Gruszki obrać. Połowę pokroić w kostkę, oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe gruszki pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego 🙂
Pyszniutkie, do kawki idealne :-0
I do herbatki 🙂
Pyszne ciasto!
Oj tak 🙂
U mnie w domu taka pyszność nazywa się “Duder z owocami”
Ale nie zmienia to faktu, że super smakuje :d
Ciekawa nazwa, nie spotkałam się z nią wcześniej 😀
Ciacho prezentuje się obłędnie! Mniam 🙂
I podobnie smakuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czekolada i gruszki – kuszące połączenie!
I bardzo trafione 🙂 Polecam 🙂