Czekoladowe ciasto z gruszkami

Za oknem deszczowo i jakoś tak ponuro, dlatego też na poprawę humoru mam dziś dla Was przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami. Takie bardziej jesienne, pasujące do szklanki gorącej herbaty z miodem i cytryną. Szybkie w wykonaniu – córka zabierała je do szkoły i mówiła, że miała problem ze zjedzeniem, bo ciągle jakaś koleżanka prosiła o kawałek do spróbowania 😉 Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Zwiększyłam ilość składników i trochę pozmieniałam ich proporcje, dodając jednak ciut więcej cukru i zmniejszając ilość kakao.

ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki (blaszka o wymiarach 31×24 cm):

  • 2 szklanki mąki tortowej
  •  pół szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 łyżek mleka
  • 5 gruszek

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, wciąż miksując. Stopniowo dodawać na zmianę przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mleko (masa powinna być dość gęsta). Gruszki obrać. Połowę pokroić w kostkę, oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać. Gotową masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe gruszki pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ciasta.  Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego 🙂

czekoladowe ciasto z gruszkami