Drożdżowe racuchy z jabłkami
W naszym domu wszelkiego rodzaju placki pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu, czasami częściej. Uwielbiamy je z córką i najczęściej przerabiamy w ten sposób zbyt dojrzałe banany. Zwykle do placków dodaję odrobinę proszku do pieczenia. Tym razem postanowiłam przygotować szybkie racuchy z dodatkiem drożdży, na które przepis na swoim instagramie podała niedawno mamaginekolog. Wyszły naprawdę smaczne. Moja córka zjadła 4 i zabrała kolejne dwa w śniadaniówce do szkoły. Przygotowuje się je łatwo, nie trzeba robić rozczynu, co mnie dość zaciekawiło – wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, odstawić na godzinę do wyrośnięcia i można smażyć. Ja od siebie dodałam łyżkę cukru, choć możecie je też posypać cukrem pudrem. Robiłam z połowy porcji i otrzymałam tyle placków ile widzicie na pierwszym zdjęciu.
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego
- 25 g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant)
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 jabłka
- ew. łyżka cukru lub cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Świeże drożdże pokruszyć i rozprowadzić w jogurcie. Dodać cukier i jajko. Wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać pokrojone w mała kostkę, obrane jabłka. Całość wymieszać ze sobą i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno – bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą ‘dojść’ w środku). Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pyszne racuszki. Czasem robię podobne 😉
My też często takie przyrządzamy 🙂
Racuchy uwielbiam, a zwłaszcza z jabłkami. Wyglądają pysznie!
My też uwielbiamy, a te są naprawdę smaczne 🙂
Pycha, moje ulubione 🙂
😀
zawsze jestem chętna na takie placki;)
To tak jak ja 🙂