Drożdżowe racuchy z jabłkami

W naszym domu wszelkiego rodzaju placki pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu, czasami częściej. Uwielbiamy je z córką i najczęściej przerabiamy w ten sposób zbyt dojrzałe banany. Zwykle do placków dodaję odrobinę proszku do pieczenia. Tym razem postanowiłam przygotować szybkie racuchy z dodatkiem drożdży, na które przepis na swoim instagramie podała niedawno mamaginekolog. Wyszły naprawdę smaczne. Moja córka zjadła 4 i zabrała kolejne dwa w śniadaniówce do szkoły. Przygotowuje się je łatwo, nie trzeba robić rozczynu, co mnie dość zaciekawiło – wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, odstawić na godzinę do wyrośnięcia i można smażyć. Ja od siebie dodałam łyżkę cukru, choć możecie je też posypać cukrem pudrem. Robiłam z połowy porcji i otrzymałam tyle placków ile widzicie na pierwszym zdjęciu.

racuchy z jablkami

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jabłka
  • ew. łyżka cukru lub cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Świeże drożdże pokruszyć i rozprowadzić w jogurcie. Dodać cukier i jajko. Wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać pokrojone w mała kostkę, obrane jabłka. Całość wymieszać ze sobą i odstawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (olej nie może być rozgrzany zbyt mocno – bo racuchy lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą ‘dojść’ w środku). Gotowe racuchy można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

racuchy z jabłkami

Drożdzowe racuchy z jabłkami