Jesienne ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

Przepis na to ciasto przeleżał na moim dysku kilka lat, bo wydawało mi się ono zbyt skomplikowane. Każde warstwowe ciasto zawsze mnie przeraża, a tu mamy przecież i jabłka i kokosową bezę..myślałam, że będzie ciężko i pracochłonnie, bo nie wczytałam się dokładnie w sposób jego wykonania. Okazało się, że był to błąd i  bez wahania mogłam upiec je już dawno, bo nie w tym naprawdę żadnej trudności. Wszystko robi się sprawnie i szybko – wystarczy jedynie dobrze rozłożyć sobie w czasie wszystkie zadania. Najpierw zetrzeć jabłka, potem zrobić oba ciasta do ciast, na koniec ubić bezę i złożyć całość. Wszystkie części piecze się jednocześnie, co jest dużym ułatwieniem. Ciasto wyszło naprawdę smacznie: wszystkie warstwy świetnie do siebie pasowały, a polewa chałwowa była tu przysłowiową kropką nad i. Polecam 🙂

Przepis znalazłam u Arabeski.

ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

Składniki (blaszka o wymiarach 23×33 cm): 

Ciasto:

  • 7 żółtek
  • 2 białka
  • szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Beza:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 1,5 kg jabłek

Polewa:

  • 50 g masła
  •  1/4 szklanki cukru
  •  2 łyżki mleka
  • 100 g  chałwy waniliowej (jeden mały batonik)

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nich nadmiar wytworzonego soku.

Miękką margarynę utrzeć dokładnie ze szklanką cukru. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać.  2 białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do ciasta. Gotową masę podzielić równo na dwie części – do jednej z nich dodać kakao. Wymieszać i odstawić.

Przygotować bezę: ubić 5 białek ze szczyptą soli  i szklanką cukru na sztywną pianę. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi i dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.

Blaszką wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić ciasto z dodatkiem kakao. Na nie wyłożyć równomiernie pianę z kokosem, a następnie odciśnięte, starte jabłka. Całość przykryć jasnym ciastem (może być ciężko je rozprowadzić – warto robić małe kupki i łyżką łączyć je ze sobą). Gotowe ciasto piec w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni  przez ok 45-55 minut.

Polewa:

Masło umieścić w garnku razem z cukrem i mlekiem. Podgrzewać do połączenia składników. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać całość na jednolitą masę. Gorącą polewą posmarować wystudzone ciasto. Smacznego 🙂