Jesienne ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową
Przepis na to ciasto przeleżał na moim dysku kilka lat, bo wydawało mi się ono zbyt skomplikowane. Każde warstwowe ciasto zawsze mnie przeraża, a tu mamy przecież i jabłka i kokosową bezę..myślałam, że będzie ciężko i pracochłonnie, bo nie wczytałam się dokładnie w sposób jego wykonania. Okazało się, że był to błąd i bez wahania mogłam upiec je już dawno, bo nie w tym naprawdę żadnej trudności. Wszystko robi się sprawnie i szybko – wystarczy jedynie dobrze rozłożyć sobie w czasie wszystkie zadania. Najpierw zetrzeć jabłka, potem zrobić oba ciasta do ciast, na koniec ubić bezę i złożyć całość. Wszystkie części piecze się jednocześnie, co jest dużym ułatwieniem. Ciasto wyszło naprawdę smacznie: wszystkie warstwy świetnie do siebie pasowały, a polewa chałwowa była tu przysłowiową kropką nad i. Polecam 🙂
Przepis znalazłam u Arabeski.
Składniki (blaszka o wymiarach 23×33 cm):
Ciasto:
- 7 żółtek
- 2 białka
- szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Beza:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 1,5 kg jabłek
Polewa:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 100 g chałwy waniliowej (jeden mały batonik)
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nich nadmiar wytworzonego soku.
Miękką margarynę utrzeć dokładnie ze szklanką cukru. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. 2 białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do ciasta. Gotową masę podzielić równo na dwie części – do jednej z nich dodać kakao. Wymieszać i odstawić.
Przygotować bezę: ubić 5 białek ze szczyptą soli i szklanką cukru na sztywną pianę. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi i dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.
Blaszką wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozprowadzić ciasto z dodatkiem kakao. Na nie wyłożyć równomiernie pianę z kokosem, a następnie odciśnięte, starte jabłka. Całość przykryć jasnym ciastem (może być ciężko je rozprowadzić – warto robić małe kupki i łyżką łączyć je ze sobą). Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-55 minut.
Polewa:
Masło umieścić w garnku razem z cukrem i mlekiem. Podgrzewać do połączenia składników. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać całość na jednolitą masę. Gorącą polewą posmarować wystudzone ciasto. Smacznego 🙂
fajny przepis
I bardzo fajne ciasto 😉 Polewa robi swoje 🙂
Piękne ciasto <3
Dziękuję 🙂 I bardzo smaczne 🙂 Polecam.