Prosta paella z kurczakiem i warzywami

Paella to tradycyjna potrawa hiszpańska, składająca się z ryżu oraz towarzyszących mu dodatków, takich jak owoce morza, mięso czy warzywa. Całość przyprawiana jest często szafranem i jedzona przeważnie prosto z patelni, na której była przygotowywana. Spodnia warstwa, często lekko przypalona, jest ponoć przez wiele osób uważana za najsmaczniejszą. Od włoskiego risotta różni paellę sposób jej przygotowania oraz konsystencja. Risotto jest kremowe i delikatne, paella zaś bardziej zwarta i mniej płynna. Przygotowując risotto, uzupełniamy co jakiś czas bulion, mieszając i czekając, aż się wchłonie, zaś gotując hiszpańską paellę całość płynu wlewamy za jednym zamachem i nie mieszając, pozwalamy, aby ryż nabrał odpowiedniej miękkości. Ja przyznam się, że jestem jednak większą fanką włoskiej kuchni i risotto z dużą ilością parmezanu i masła przemawia do mnie trochę bardziej, ale taka paella też całkiem mi smakowała 🙂 Przepis na nią znalazłam na blogu Kwestia Smaku, zmieniłam jednak co nieco pod siebie.

paella

Składniki:

  • dwa filety z kurczaka
  • 300 g ryżu arborio, lub calasparra lub carnaroli
  • litr bulionu
  • mała szczypta szafranu (u mnie gotowa przyprawa do paelli, w której skład wchodził głównie szafran)
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • sól
  • oliwa do smażenia (3-4 łyżki)

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: paprykę, cukinię oraz obranego pomidora i posiekany w cienkie plasterki czosnek. Całość lekko posolić i smażyć razem przez około 7 minut, co chwilę mieszając. Dodać słodką, wędzoną i ostrą paprykę, dolać białe wino, wymieszać i gotować przez kilka minut, aż wino wyparuje. Następnie dodać sos pomidorowy i ryż. Mieszając, smażyć całość przez 2 minuty. W międzyczasie bulion zagotować z dodatkiem szafranu. Gorącym, przecedzonym bulionem zalać ryż z warzywami. Całość wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez kolejne 6 minut. Gotowe danie zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Przed podaniem można posypać natką pietruszki. Smacznego 🙂