Sernik “Śliwka w czekoladzie”

Uwielbiam śliwki w czekoladzie i kocham wszelkie serniki miłością wielką, więc gdy tylko dokopałam się u Liski do tego przepisu, który swoją drogą widnieje na jej blogu już od 9 lat, wiedziałam, że muszę go koniecznie wypróbować. Oczekiwałam wielkich zachwytów, ale powiem Wam, że się, kurczę, troszkę zawiodłam 🙁 Sama masa serowa jest bardzo smaczna, choć wg mnie o wiele za słodka. Zmniejszyłam ilość cukru pudru do 200 g, zrezygnowałam z serka waniliowego i zrobiłam polewę z jednej tabliczki czekolady,  a i tak całość była dla mnie zbyt słodka. Spód bez szału – gdybym nie wiedziała, że są w nim śliwki, nigdy bym się nie domyśliła. Dość ciężko się kroił – konsystencją przypominał brownie i nie do końca mi odpowiadał niestety. Podsumowując: wygląd sernika na piątkę, smak – 3 z plusem. Taki średniaczek 🙂

sernik śliwka w czekoladzie

Składniki (blaszka o śr. 24 cm):

Spód:

  • 200 g śliwek w czekoladzie
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 200 g serka waniliowego (pominęłam)
  • 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (dałam 800 g)
  • 250 g cukru pudru (dałam 200 g, ale zmniejszyłabym jeszcze o jakieś 20-30g)
  • 4 jajka

Polewa:

  • 200 g białej czekolady (dałam 100 g)
  • 5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36% (dałam 3 łyżki kremówki)

Dodatkowo jako dekoracja:

  • 100 – 150 g drobno pokrojonych śliwek w czekoladzie

Wykonanie:

Spód:

Śliwki w czekoladzie umieścić w garnku z masłem i cukrem.  Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut, a następnie zmiksować na gładkie puree. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Dokładnie wymieszać. Gotować masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopnie przez ok. 15 minut.

Masa serowa:

Twaróg  zmiksować z cukrem.  Dodawać kolejno po jednym jajku, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać do niej masę serową i ponownie wstawić blaszkę do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez około 50 minut. Gotowy sernik ostudzić w uchylonym piekarniku.

Polewa:

Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewę wylać na wierzch ostudzonego sernika. Brzeg ciasta udekorować posiekanymi cukierkami. Smacznego 🙂