Sernik “Śliwka w czekoladzie”
Uwielbiam śliwki w czekoladzie i kocham wszelkie serniki miłością wielką, więc gdy tylko dokopałam się u Liski do tego przepisu, który swoją drogą widnieje na jej blogu już od 9 lat, wiedziałam, że muszę go koniecznie wypróbować. Oczekiwałam wielkich zachwytów, ale powiem Wam, że się, kurczę, troszkę zawiodłam 🙁 Sama masa serowa jest bardzo smaczna, choć wg mnie o wiele za słodka. Zmniejszyłam ilość cukru pudru do 200 g, zrezygnowałam z serka waniliowego i zrobiłam polewę z jednej tabliczki czekolady, a i tak całość była dla mnie zbyt słodka. Spód bez szału – gdybym nie wiedziała, że są w nim śliwki, nigdy bym się nie domyśliła. Dość ciężko się kroił – konsystencją przypominał brownie i nie do końca mi odpowiadał niestety. Podsumowując: wygląd sernika na piątkę, smak – 3 z plusem. Taki średniaczek 🙂
Składniki (blaszka o śr. 24 cm):
Spód:
- 200 g śliwek w czekoladzie
- 100 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa serowa:
- 200 g serka waniliowego (pominęłam)
- 600 g trzykrotnie mielonego twarogu (dałam 800 g)
- 250 g cukru pudru (dałam 200 g, ale zmniejszyłabym jeszcze o jakieś 20-30g)
- 4 jajka
Polewa:
- 200 g białej czekolady (dałam 100 g)
- 5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36% (dałam 3 łyżki kremówki)
Dodatkowo jako dekoracja:
- 100 – 150 g drobno pokrojonych śliwek w czekoladzie
Wykonanie:
Spód:
Śliwki w czekoladzie umieścić w garnku z masłem i cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut, a następnie zmiksować na gładkie puree. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajko. Dokładnie wymieszać. Gotować masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopnie przez ok. 15 minut.
Masa serowa:
Twaróg zmiksować z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać do niej masę serową i ponownie wstawić blaszkę do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez około 50 minut. Gotowy sernik ostudzić w uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą polewę wylać na wierzch ostudzonego sernika. Brzeg ciasta udekorować posiekanymi cukierkami. Smacznego 🙂
Taki sernik musi smakować wybornie:)
Jest całkiem smaczny 🙂
Kiedyś uwielbiałam te cukierasy! A teraz sernikiem bym nie pogardzila 😀
Też uwielbiam te cukierki. I sernik <3