Kurczak Gong Bao
Przepis na to danie kuchni chińskiej znalazłam już jakiś czas temu u Kasi. Robiłam je już wielokrotnie, ale za każdym razem znikało tak szybko, że nie zdążałam zrobić mu zdjęcia. Myślę, że jest najlepsza rekomendacja dla tej potrawy 🙂 Aromatyczny sos, miękki, soczysty kurczak, warzywa i orzeszki arachidowe, które są tu przysłowiową kropką nad i. Nie pomijajcie ich – nadają całej potrawie wyjątkowego smaku! Aktualnie, zmodyfikowałam oryginalny przepis, poprzez dodanie do niego zwykłej papryki oraz brokułów. Być może jest to profanacja tej receptury, ale nam w takiej wersji to danie smakuje jeszcze bardziej. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka (ok. 500g)
- brokuł
- 2 papryki: jedna żółta, druga czerwona
- cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- ok. pół łyżki startego na tarce świeżego imbiru
- pęczek dymki
- 3 świeże papryczki chilli
- 2/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
- 1/4 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
Marynata:
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- łyżeczka octu ryżowego
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 1 szczypta soli
Sos (zwykle robię go z podwójnej porcji):
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Natrzeć nią mięso i odstawić je na ok. pół godziny. Brokuła podzielić na różyczki. Obgotować go w osolonym wrzątku (nie może być zbyt miękki, powinien być “al dente”). Odcedzić i odstawić na bok. Świeże papryki pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka. Papryczki chili (bez pestek) pokroić w cienkie paseczki. Czosnek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W woku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z papryczkami chili, czosnkiem i imbirem. Następnie dodać pokrojone świeże papryki. Po okołu 7-8 minutach dołożyć kurczaka. Smażyć całość do zarumienienia mięsa, często mieszając. W międzyczasie w osobnej misce wymieszać ze sobą dokładnie składniki sosu. Wlać go do mięsa i warzyw. Dodać ugotowanego brokuła, posiekaną dymkę i pieprz syczuański. Gotować całość, ciągle mieszając, do chwili, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać orzeszki. Wymieszać, gotować kolejne 1-2 minuty i zdjąć całość z ognia. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂
Fantastyczny pomysł na kurczaka!
Zawsze to jakaś odmiana 😉
Trafiłaś idealnie w moje smaki 🙂
Cieszę się 🙂 Myślę,że tym daniem trafi się w smaki wielu osób. Jest naprawdę pyszne 🙂