Kurczak Gong Bao

Przepis na to danie kuchni chińskiej znalazłam już jakiś czas temu u Kasi. Robiłam je już wielokrotnie, ale za każdym razem znikało tak szybko, że nie zdążałam zrobić mu zdjęcia. Myślę, że jest najlepsza rekomendacja dla tej potrawy 🙂 Aromatyczny sos, miękki, soczysty kurczak, warzywa i orzeszki arachidowe, które są tu przysłowiową kropką nad i. Nie pomijajcie ich – nadają całej potrawie wyjątkowego smaku! Aktualnie, zmodyfikowałam oryginalny przepis, poprzez dodanie do niego zwykłej papryki oraz brokułów. Być może jest to profanacja tej receptury, ale nam w takiej wersji to danie smakuje jeszcze bardziej. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

kurczak gong bao

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka (ok. 500g)
  • brokuł
  • 2 papryki: jedna żółta, druga czerwona
  • cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • ok. pół łyżki startego na tarce świeżego imbiru
  • pęczek dymki
  • 3 świeże papryczki chilli
  • 2/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1/4 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego

Marynata:

  •  2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  •  łyżeczka octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 1 szczypta soli

Sos (zwykle robię go z podwójnej porcji): 

  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki cukru
  •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Natrzeć nią mięso i odstawić je na ok. pół godziny. Brokuła podzielić na różyczki. Obgotować go w osolonym wrzątku (nie może być zbyt miękki, powinien być “al dente”). Odcedzić i odstawić na bok.  Świeże papryki pokroić w  półplasterki, a cebulę w piórka. Papryczki chili (bez pestek) pokroić w cienkie paseczki. Czosnek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

W woku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z papryczkami chili, czosnkiem i imbirem. Następnie dodać pokrojone świeże papryki. Po okołu 7-8 minutach dołożyć kurczaka. Smażyć całość do zarumienienia mięsa, często mieszając.  W międzyczasie w osobnej misce wymieszać ze sobą dokładnie składniki sosu. Wlać go do mięsa i warzyw. Dodać ugotowanego brokuła, posiekaną dymkę i pieprz syczuański. Gotować całość, ciągle mieszając, do chwili, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać orzeszki. Wymieszać, gotować kolejne 1-2 minuty i zdjąć całość z ognia. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂