Ciasto Poduszkowiec

To ciasto bardzo popularne było kilka lat temu: widziałam je wtedy na co drugim blogu i pamiętam, że miałam je wtedy zrobić, ale jakoś przepis utknął na dłużej na liście “to do”. Ostatnio się jednak nad nim zlitowałam, bo miałam w lodówce resztę twarogu i ricotty, które trzeba było szybko zużyć. Sięgnęłam po przepis z Moich Wypieków. Ciasto wyszło całkiem smaczne – jest to po prostu dobry sernik na czekoladowym cieście. Masa serowa wyszła delikatna dzięki dodatkowi ricotty. Całość była nie za słodka. Co do wyglądu: nie do końca udało mi się chyba osiągnąć zamierzony efekt idealnych poduszek, ale mogło być jeszcze gorzej 😉 Moje poduszki to po prostu mini poduszeczki dla krasnoludków 😉  Myślę, że spowodowane jest to tym, iż dodałam trochę więcej mąki do ciasta czekoladowego, przez co nie miało ono siły urosnąć, tak jak to potrzebne. No ale wygląd smaku nie zmienił na szczęście. Poduszkowiec świetnie pasuje do popołudniowej kawy.

ciasto poduszkowiec

Składniki (blaszka o wymiarach 23 x 33 cm):

Masa serowa:

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie (dałam 250 g ricotty i 400 g twarogu)
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Masa czekoladowa:

  • 5 dużych jajek
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 125 ml wody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 220 g mąki pszennej (dałam dodatkowe 3 łyżki, bo ciasto było zbyt rzadkie wg mnie)
  • 4 łyżeczki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masa serowa:

Twaróg wymieszać z ricottą. Dodać proszek budyniowy i cukier. Wszystkie składniki krótko ze sobą zmiksować, do połączenia.

Ciasto czekoladowe:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Całe jajka ubijać z cukrem  do momentu otrzymania kremowej pianki (całość powinna ok. trzykrotnie zwiększyć swoją objętość). Do masy jajecznej powoli wlewać wodę i olej, nie przerywając ubijania. Dodać przestudzoną,  płynną czekoladę. Zmiksować.
Do powstałej mieszanki przesiać sypkie składniki: mąkę wymieszaną z  kakao i proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać krótko rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto czekoladowe rozprowadzić na spodzie blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć z niej kratkę na ciasto czekoladowe (szlaczek wokół brzegów formy, a następnie paski z masy w pionie i poziomie). Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂