Lekko pikantna zupa z kapustą i pomidorami
Rzadkie wychodzenie na zakupy ostatnimi czasy sprawia, że jeszcze mocniej staram się nie marnować w kuchni żadnego produktu. W lodówce znalazłam ostatnio smutny kawałek białej kapusty, lekko przywiędły koperek, kilka marchewek. Pomyślałam, że można by było przygotować z tego jakąś zupę. Wyszperałam szybko przepis u Gospodyni Miejskiej i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę. Ta lekko pikantna, pełna warzyw, aromatyczna i zdrowa zupa, będzie świetnym pomysłem na bezmięsny posiłek. Połączenie kapuśniaku z pomidorową – brzmi dobrze, prawda? 🙂 Osobiście, jadłam ją w tym samym dniu zarówno na obiad, jak i na kolację – tak bardzo przypadła mi do gustu. Polecam 🙂
Składniki:
- ćwiartka główki małej, białej kapusty
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- kawałek białej części pora
- cebula
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub więcej, do smaku)
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka majeranku
- sól, pieprz
- świeży koperek
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do garnka z 2,5 litrami wody dodać opłukane i obrane warzywa: por, seler, pietruszkę oraz pokrojoną w plasterki marchew. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30-40 minut. Po tym czasie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować wszystko razem, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać ją do zupy razem z koncentratem pomidorowym. Zupę doprawić solą, pieprzem (dość sporo – zupa ma być lekko pikantna), papryką, majerankiem i posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego 🙂
Moja Babcia robiła podobną… zabielała jeszcze śmietaną ?
Na pewno była pyszna 🙂
Lekka i smakowita!
Dokładnie 🙂 Idealna na wiosnę 🙂
Zupka akurat na moje gusta 🙂
Polecam 🙂
Kiedyś też mi wyszła taka zupka 😀 i od tamtej pory staje ją gotuję. To są wybitnie moje smaki.
Ja aż się zdziwiłam,że tak mi posmakowała 🙂 Będzie powtarzana na pewno 🙂