Lekko pikantna zupa z kapustą i pomidorami

Rzadkie wychodzenie na zakupy ostatnimi czasy sprawia, że jeszcze mocniej staram się nie marnować w kuchni żadnego produktu. W lodówce znalazłam ostatnio smutny kawałek białej kapusty, lekko przywiędły koperek, kilka marchewek. Pomyślałam, że można by było przygotować z tego jakąś zupę. Wyszperałam szybko przepis u Gospodyni Miejskiej i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę. Ta lekko pikantna, pełna warzyw, aromatyczna i zdrowa zupa, będzie świetnym pomysłem na bezmięsny posiłek. Połączenie kapuśniaku z pomidorową – brzmi dobrze, prawda? 🙂  Osobiście, jadłam ją w tym samym dniu zarówno na obiad, jak i na kolację – tak bardzo przypadła mi do gustu. Polecam 🙂

zupa z kapusty i pomidorów

Składniki:

  • ćwiartka główki małej, białej kapusty
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • kawałek białej części pora
  • cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub więcej, do smaku)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do garnka z 2,5 litrami wody dodać opłukane i obrane warzywa: por, seler, pietruszkę oraz pokrojoną w plasterki marchew. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30-40 minut. Po tym czasie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować wszystko razem, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać ją do zupy razem z koncentratem pomidorowym.  Zupę doprawić solą, pieprzem (dość sporo – zupa ma być lekko pikantna), papryką, majerankiem i posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego 🙂