Pierogi ze szpinakiem

Na bazarku można już bez problemu kupić świeży szpinak, więc pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie dodanie dla Was przepisu na pyszne, domowe pierogi ze szpinakiem. Farsz przygotowuje się banalnie, ciasto zaparzane zawsze się udaje…no jedynie klejenie wymaga chwili czasu, ale dla chcącego nic trudnego 🙂

pierogi ze szpinakiem - środek

Składniki (na ok. 25 pierogów):

Ciasto:

  •  2 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanki gorącej wody (takiej, aby nie parzyła rąk)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki oleju

Farsz:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 150-200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła do smażenia

Wykonanie:

Farsz:

Szpinak dokładnie wypłukać. Na patelni rozpuścić masło. Dodać odsączone liście szpinaku. Dusić do momentu, aż liście lekko zwiędną (ok 2-3 minut). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowy szpinak dobrze odcisnąć i przestudzić. Wymieszać z pokruszoną fetą. Odstawić.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodawać gorącą wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.  Cienko je rozwałkować. Szklanką wycinać kółka.  Na każde kółko nakładać niewielką ilość farszu. Składać na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 3-4 min od wypłynięcia. Smacznego 🙂

pierogi ze szpinakiem