Domowe gofry
Dla mojej córki i jej przyjaciółki robiłam wczoraj gofry z owocami i ze zdziwieniem stwierdziłam, że nie mam jeszcze na nie przepisu na blogu. Naprawiam więc ten błąd jak najszybciej, bo teraz, gdy dookoła pełno pysznych owoców, gofry są świetnym pomysłem na podwieczorek lub śniadanie. Przepis od mojej szwagierki. Gofry wychodzą puszyste i bardzo smaczne 🙂
Składniki (ok. 10-12 gofrów takich jak na zdjęciu):
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać ją delikatnie do ciasta. Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około kilka minut, aż gofry będą chrupkie i rumiane (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Podawać np. z bitą śmietaną, owocami lub cukrem pudrem. Smacznego 🙂