Mini serniczki mango z musem truskawkowym
Ten elegancki i bardzo smaczny deser przygotowałam wczoraj z okazji Dnia Ojca. Uwielbiam mango i truskawki, więc byłam pewna, że będzie nam smakować. Spodziewałam się może trochę bardziej wyraźnego smaku mango, ale mimo, że miałam bardzo dojrzałe owoce, był on nieco przytłumiony. Sam deser lepiej smakował, kiedy minęło już kilkanaście minut od wyjęcia go z lodówki. Przy przygotowywaniu go było trochę zabawy – nie oszukujmy się, jest to raczej czasochłonny przysmak- ale myślę, że czasami warto się wysilić, by osiągnąć ciekawy efekt. Jeśli nie chce Wam się rozkładać wszystkiego do małych obręczy albo też nie posiadacie odpowiedniego sprzętu, można przygotować ten sernik również w niedużej tortownicy lub po prostu w ładnych pucharkach. Robiłam z połowy porcji i otrzymałam trzy serniczki, takie jak na zdjęciu.
Przepis na ten deser znalazłam u Dorotki.
Składniki (na 8 porcji):
Spód:
- 150 g ciastek owsianych lub zbożowych (u mnie ciastka czekoladowe)
- 30-40 g masła
Masa mango:
- 2 sztuki dojrzałego mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 250 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 5 łyżeczek żelatyny (20 g) w proszku
Mus truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
- 100 ml śmietany kremówki 36%
Wykonanie:
Spód:
Masło rozpuścić. Dodać do niego zmiksowane na pył ciastka. Zagniatać razem do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Gotową masę rozsypać równomiernie do obręczy do deserów (średnica: 8 cm, wysokość: 5 cm), ułożonych na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spód wyrównać palcami i wklepać go w dno. Schłodzić w lodówce do momentu przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, po około 10 minutach, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.
Obrane mango zmiksować z sokiem z cytryny na gładkie puree (powinno być go ok. 500 ml). Przełożyć je do garnka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez pół minuty. Zdjąć z palnika i do jeszcze gorącego puree dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać dokładnie do połączenia. Odłożyć mus do wystudzenia do temperatury pokojowej. Schłodzony mus zmiksować krótko z twarogiem, tak, aby nie było grudek.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno zimną śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mango i delikatnie wymieszać całość łyżką do połączenia. Gotową masę serową równo rozdzielić pomiędzy obręcze. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Mus truskawkowy:
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, po około 10 minutach, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.
Truskawki zmiksować z sokiem z cytryny na puree. Dodać cukier i podgrzewać całość do jego rozpuszczenia się. Jeszcze ciepłe puree połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszać do połączenia. Schłodzić.
Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wymieszać ją z przestudzonym puree truskawkowym. Mus truskawkowy wyłożyć na masę z mango w obręczach, wyrównać. Schłodzić przez minimum 4 godziny. Gotowe desery przechowywać w lodówce. Smacznego :-).
Boziu, jak cudnie wygląda. Wspaniały 🙂
Dziękuję 🙂
zjadłabym takie dwa ze smakiem ?
Warto wypróbować, póki można kupić pyszne, polskie truskawki 🙂