Rabarbarotka czyli rabarbarowa szarlotka

To ciasto wpadło mi w oko dwa tygodnie temu, kiedy to dodała go na swojego bloga Dorotka. Stwierdziłam, że upiekę je przy najbliższej okazji, a taka nadarzyła się w miniony weekend, kiedy to jechałam w odwiedziny do rodziców. Zawiozłam im to pyszne ciasto w prezencie i muszę przyznać, że chyba wszystkim smakowało 🙂 Nazwa rabarbarotka nawiązuje  oczywiście do szarlotki i różni się jedynie rodzajem owocowego nadzienia: zamiast jabłek z cynamonem mamy tu podduszony rabarbar z niedużą ilością truskawek. Moja córka na widok rabarbaru stwierdziła, że nie tknie takiego ciasta, ale gdy spróbowała powstałego kisielu, szybko zmieniła zdanie i sama zjadła kilka kawałków gotowego wypieku. Myślę, że to najlepsza rekomendacja 😀 Rabarbarotka jest naprawdę prosta w wykonaniu. Ciasto jest miękkie, puszyste i wilgotne, owocowe nadzienie lekko kwaśne, przełamane słodkim lukrem na wierzchu. Całość dobrze się kroiła, nie było z tym żadnych problemów. Bardzo Wam je polecam 🙂

rabarbarotka

Składniki (blaszka o wymiarach 24 x 34 cm):

Ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Rabarbarowe nadzienie:

  • 900 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 3/4 szklanki cukru (dałam trochę więcej)
  • sok z połowy małej cytryny
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzątku

Wykonanie:

Nadzienie rabarbarowe:

Rabarbar umyć, nie obierać i pokroić go w średniej wielkości kostkę. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić w ćwiartki. Owoce umieścić w większym garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru. Skrobię ziemniaczaną wymieszać w osobnym kubeczku z kilkoma łyżkami zimnej wody. Mieszaninę dodać do miękkiego rabarbaru. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować, otrzymując kisiel. Wystudzić.

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Całe jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną pianę (całość powinna  trzykrotnie zwiększyć swoją objętość). Cały czas ubijając, wlewać powoli strużką olej oraz mleko. Do powstałej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać całość delikatnie przy pomocy szpatułki. Połowę powstałego ciasta przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się ciasta (ciasto powinno być prawie upieczone, nie surowe i nie rzadkie). Gotowy spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego nadzienie rabarbarowe. Na owoce przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec całość kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić (ciasto musi kilka godzin odstać, by owocowe nadzienie się “związało”).

Lukier:

Cukier puder wymieszać z wrzątkiem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – należy dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta. Smacznego 🙂

rabarbarotka2