Rabarbarotka czyli rabarbarowa szarlotka
To ciasto wpadło mi w oko dwa tygodnie temu, kiedy to dodała go na swojego bloga Dorotka. Stwierdziłam, że upiekę je przy najbliższej okazji, a taka nadarzyła się w miniony weekend, kiedy to jechałam w odwiedziny do rodziców. Zawiozłam im to pyszne ciasto w prezencie i muszę przyznać, że chyba wszystkim smakowało 🙂 Nazwa rabarbarotka nawiązuje oczywiście do szarlotki i różni się jedynie rodzajem owocowego nadzienia: zamiast jabłek z cynamonem mamy tu podduszony rabarbar z niedużą ilością truskawek. Moja córka na widok rabarbaru stwierdziła, że nie tknie takiego ciasta, ale gdy spróbowała powstałego kisielu, szybko zmieniła zdanie i sama zjadła kilka kawałków gotowego wypieku. Myślę, że to najlepsza rekomendacja 😀 Rabarbarotka jest naprawdę prosta w wykonaniu. Ciasto jest miękkie, puszyste i wilgotne, owocowe nadzienie lekko kwaśne, przełamane słodkim lukrem na wierzchu. Całość dobrze się kroiła, nie było z tym żadnych problemów. Bardzo Wam je polecam 🙂
Składniki (blaszka o wymiarach 24 x 34 cm):
Ciasto:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 120 ml oleju (u mnie rzepakowy)
- 250 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Rabarbarowe nadzienie:
- 900 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 3/4 szklanki cukru (dałam trochę więcej)
- sok z połowy małej cytryny
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
Wykonanie:
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar umyć, nie obierać i pokroić go w średniej wielkości kostkę. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić w ćwiartki. Owoce umieścić w większym garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru. Skrobię ziemniaczaną wymieszać w osobnym kubeczku z kilkoma łyżkami zimnej wody. Mieszaninę dodać do miękkiego rabarbaru. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować, otrzymując kisiel. Wystudzić.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną pianę (całość powinna trzykrotnie zwiększyć swoją objętość). Cały czas ubijając, wlewać powoli strużką olej oraz mleko. Do powstałej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać całość delikatnie przy pomocy szpatułki. Połowę powstałego ciasta przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się ciasta (ciasto powinno być prawie upieczone, nie surowe i nie rzadkie). Gotowy spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego nadzienie rabarbarowe. Na owoce przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec całość kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić (ciasto musi kilka godzin odstać, by owocowe nadzienie się “związało”).
Lukier:
Cukier puder wymieszać z wrzątkiem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – należy dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta. Smacznego 🙂
Świetny pomysł, pyszne ciacho, jadłabym 🙂
Polecam 🙂 Jest naprawdę smaczne 🙂
Pięknie się upiekła :-). I nazwę ma uroczą.
I dobrze też smakuje 🙂
Wygląda zachęcająco!
Polecam 🙂