Sałatka z komosą, burakiem i fetą
Bardzo smaczna i zdrowa sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego buraka oraz sera feta. O dziwo, chyba bardziej nawet zajadał się nią mój mąż niż ja, co nie powiem – trochę mnie zdziwiło 😉 Przygotowuje się ją szybko, ładnie prezentuje się na talerzu i jest świetnym pomysłem na posiłek do pracy lub szkoły. W przepisie była dodatkowo rukola, ale nie miałam jej niestety akurat pod ręką.
Przepis z książki”Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” Malwiny Bareły.
Składniki:
- 100 g komosy ryżowej
- duży, upieczony lub ugotowany burak
- czerwona cebula
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny do smaku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- płatki migdałowe
Wykonanie:
Komosę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem przez 2-3 minuty. Dodać starte na tarce o dużych oczkach buraki, listki tymianku oraz ugotowaną komosę. Całość wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać pokruszony ser feta. Wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznego 🙂