Sałatka z komosą, burakiem i fetą

Bardzo smaczna i zdrowa sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego buraka oraz sera feta. O dziwo, chyba bardziej nawet zajadał się nią mój mąż niż ja, co nie powiem – trochę mnie zdziwiło 😉 Przygotowuje się ją szybko, ładnie prezentuje się na talerzu i jest świetnym pomysłem na posiłek do pracy lub szkoły. W przepisie była dodatkowo rukola, ale nie miałam jej niestety akurat pod ręką.

Przepis z książki”Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” Malwiny Bareły.

komosa burak

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej
  • duży, upieczony lub ugotowany burak
  • czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Komosę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem przez 2-3 minuty. Dodać starte na tarce o dużych oczkach buraki, listki tymianku oraz ugotowaną komosę. Całość wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać pokruszony ser feta. Wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznego 🙂

quinoa burak feta