Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką

Kiedy z obiadu zostają mi ziemniaki, zwykle przerabiam je na kluski śląskie lub kopytka. W ostateczności po prostu podsmażam je w plasterkach. Tym razem jednak stwierdziłam, że z takich pysznych, młodych ziemniaków warto jest zrobić sałatkę. Przepis na nią znalazłam w książce “Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” Malwiny Bareły, która prowadzi bloga Filozofia Smaku. Swoją drogą, książka ta jest świetna, praktycznie każdy przepis zachęca do jego wypróbowania. Bardzo polecam ją Waszej uwadze. Wracając do sałatki: zmieniłam w niej tylko to, że zamiast konserwowej papryki dałam rzodkiewkę. Dorzuciłam też sporo szczypiorku. Bardzo nam smakowała. Polecam 🙂

sałatka ziemniaczana z jajkiem

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków (u mnie młode ziemniaki)
  • 2 jajka
  • kilka rzodkiewek
  • nieduży kawałek pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:

  • 50 g jogurtu greckiego
  • 50 majonezu
  • łyżeczka octu z białego wina
  • pół łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Pora drobno posiekać i przelać wrzątkiem. Rzodkiewkę pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie warzywa oraz jajka umieścić w misce. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę. Całość przed podaniem można schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂