Szakszuka ze szparagami

Dziś mam dla Was pomysł na szybkie, wiosenne śniadanie, które posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami. Szakszuka nie tylko dobrze się prezentuje, ale też jest bardzo smaczna i zdrowa. Ta w wersji ze szparagami i fetą będzie ciekawą propozycją nie tylko w weekendowe poranki 🙂

szakszuka ze szparagami

Składniki:

  • 400 g pomidorów (z puszki lub świeżych)
  • 2-3 jajka
  • 5-6 szparagów
  • 100 g sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kuminu
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżka masła do smażenia

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Dodać pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.  Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, kuminem oraz obiema paprykami. Całość wymieszać i smażyć razem na większym ogniu przez kilka minut, aż pomidory trochę odparują.
Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na mniejsze kawałki (główki zostawić w całości).
Dodać je do podsmażonych pomidorów. Po 2 minutach do sosu wbić delikatnie jajka. Oprószyć je z wierzchu solą i pieprzem, przykryć całość pokrywką i gotować przez ok. 5-6 minut, aż białka będą ścięte, a żółtka pozostaną nadal płynne. Zdjąć z ognia, posypać pokruszoną fetą i ew. posiekaną natką pietruszki. Podawać z pieczywem. Smacznego ?

szakszuka ze szparagami