Szybkie bułeczki bananowe z czekoladą i masłem orzechowym

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Every cake you bake. Od razu przypadły mi one do gustu, więc gdy tylko miałam nadmiarowe, bardzo dojrzałe banany, upiekłam je na drugie śniadanie. Wyszły przepysznie. Najlepiej smakowały od razu po upieczeniu, lekko ciepłe, ale i później, jak najbardziej były dobre. Wszyscy się nimi zajadaliśmy, a córce nie przeszkadzał nawet dodatek masła orzechowego, za którym nie przepada. Bułeczki te robi się prosto i szybko – moja prawie 9-latka przygotowała je całkiem sama. Pomogłam tylko z siekaniem czekolady i końcowym formowaniem bułek.  Jest to świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Duży plus za to, że nie zawierają one dodatkowego cukru. Polecam 🙂

buleczki bananowe z czekolada

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła orzechowego
  • 50 ml mleka
  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 50 g czekolady (u mnie czekolada gorzka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ew. 2 łyżki miodu do posmarowania bułek z wierzchu po upieczeniu

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło orzechowe, mleko oraz roztarte lub zmiksowane widelcem banany. Wszystko wymieszać krótko łyżką. Dodać posiekaną czekoladę. Łyżką uformować 6-7 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do zarumienienia się bułek. Gotowe, ciepłe bułki można opcjonalnie posmarować z wierzchu miodem. Smacznego 🙂

buleczki banaowe z czekolada