Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym

Bardzo smaczne i efektowne ciasto z truskawkami, na które sezon ciągle w pełni. Piękny, zielony kolor biszkopt zawdzięcza dodatkowi świeżego szpinaku. Bałam się, że będzie on mocno wyczuwalny, ale na szczęście tak nie było. Dzięki dodatkowi oleju biszkopt nie jest suchy, a wieńczący całość pyszny i delikatny mus z truskawek, sprawia, że całość smakuje naprawdę dobrze. Polecam. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z lodówki.

W całym przepisie zmieniłam jedynie to, iż dałam trochę więcej galaretki i jeden śmietan-fix do kremówki, gdyż chciałam aby mus był bardzo stabilny.

Przepis: Dorotus

ciasto szpinakowe z truskawkami

Składniki (forma o wymiarach 23 x 34 cm):

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 120 g świeżego szpinaku ‚baby’
  • 260 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1  limonki do nasączenia

Mus truskawkowy:

  • 650 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) – ja dałam prawie 1,5 opakowania galaretki
  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • śmietan-fix (to mój dodatek)

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Szpinak przebrać, wypłukać i zmiksować z olejem zmiksować blenderem na jednolity mus.  Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po łyżce cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Dolać masę szpinakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. Do powstałej masy wmieszać delikatnie przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Z ciasta odkroić wierzch, w taki sposób, by otrzymać blat o grubości około 2,5 cm(część pozostawić na okruszki do ozdoby). Blat pozostawić w formie i nasączyć go sokiem z limonki.

Mus truskawkowy:

Truskawki pokroić na kawałki i wsypać do garnka. Dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku – szybko i dokładnie wymieszać całość do jej dokładnego rozpuszczenia się. Masę truskawkową schłodzić w lodówce (powinna postać płynna, może delikatnie zgęstnieć).

Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać ją delikatnie z  puree z truskawek. Gotowy mus truskawkowy przelać na wystudzony biszkopt, wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem można ozdobić świeżymi truskawkami i okruszkami pozostałymi ze szpinakowego biszkoptu. Smacznego 🙂