Dorsz ze szparagami w sosie śmietanowym

Za rzadko jadamy w domu ryby – przyznaję się do tego z lekkim wstydem. Bo przecież zdrowe, szybkie w przygotowaniu, smaczne..sama nie wiem, czemu mi jakoś z nimi nie po drodze. Mam jednak postanowienie, że będą pojawiać się one na moim stole trochę częściej. A jeśli będą smakować tak dobrze jak danie, na które przepis dziś Wam podaję, to może i nawet coś z tego postanowienia wyjdzie 😉

Wiem, że dużo tu ostatnio potraw ze szparagami, ale jakoś nie mogę im się w tym sezonie oprzeć. Ciągle mi ich mało, a ponieważ sezon na nie niedługo się skończy, korzystam ile mogę. Przepis Asi z Kwestii Smaku na rybę w sosie śmietanowym z dodatkiem zielonych szparagów skradł moje serce od razu po publikacji. Musiał odczekać co prawda swoje w kolejce, ale w końcu go wypróbowałam. Zamieniłam tylko łososia na polędwiczki z dorsza, bo za łososiem nie przepadam. Wyszło naprawdę pysznie – mąż wziął nawet dokładkę. Delikatna ryba, kremowy sos, lekko chrupiące szparagi. Polecam 🙂

dorsz w szparagach

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z dorsza
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 125 ml śmietany kremówki 30%
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz cytrynowy i zwykły
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku

Wykonanie:

Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić na półcentymetrowe kawałki (główki zostawić w całości). Polędwiczki z dorsza pokroić na porcje, oprószyć je solą i pieprzem cytrynowym oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Obtoczyć filety w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażoną rybę odłożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażać przez 3 minuty posiekaną cebulę. Dodać pokrojone szparagi i mieszając co jakiś czas smażyć je przez ok. 2-3 minuty. Dodać bulion. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie na patelnię dodać kremówkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Gotować całość kilka minut, by sos się nieco zredukował. W powstały, kremowy sos włożyć podsmażoną rybę, posypać całość koperkiem i podgrzewać razem jeszcze przez ok. 2 minuty. Podawać np. z ryżem. Smacznego 🙂

dorsz w szparagach