Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem halloumi

Lato sprzyja jedzeniu lekkich i smacznych sałatek. Ta ze szpinakiem, truskawkami i grillowanym, greckim serem halloumi będzie idealna na kolację,śniadanie lub jako dodatek do dań z grilla. To było moje pierwsze zetknięcie z tym rodzajem sera i przyznam po cichu, że chyba zostanę jednak przy fecie 😉

Przepis: Kwestia Smaku

sałatka z halloumi

Składniki:

  • świeży szpinak (u mnie po sporej garści na osobę)
  • kilka grubszych plastrów sera halloumi
  • kilkanaście truskawek
  • 6 łyżek płatków migdałów

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 cm kawałek imbiru, starty na tarce
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Opłukany szpinak porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzykach. Na nim poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Smażyć go na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej lekko oliwą, przez ok. 2 minuty z każdej strony, do czasu aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami.  Gotowe plastry sera ułożyć na szpinaku.
Składniki sosu wymieszać ze sobą i polać nim sałatkę. Całość posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂