Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem halloumi
Lato sprzyja jedzeniu lekkich i smacznych sałatek. Ta ze szpinakiem, truskawkami i grillowanym, greckim serem halloumi będzie idealna na kolację,śniadanie lub jako dodatek do dań z grilla. To było moje pierwsze zetknięcie z tym rodzajem sera i przyznam po cichu, że chyba zostanę jednak przy fecie 😉
Przepis: Kwestia Smaku
Składniki:
- świeży szpinak (u mnie po sporej garści na osobę)
- kilka grubszych plastrów sera halloumi
- kilkanaście truskawek
- 6 łyżek płatków migdałów
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- 2 cm kawałek imbiru, starty na tarce
- sól, pieprz
Wykonanie:
Opłukany szpinak porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzykach. Na nim poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Smażyć go na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej lekko oliwą, przez ok. 2 minuty z każdej strony, do czasu aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami. Gotowe plastry sera ułożyć na szpinaku.
Składniki sosu wymieszać ze sobą i polać nim sałatkę. Całość posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂
ostatnio moj mezczyzna kupil ten ser ale nie mialam na niego pomyslu..biore sie za przygotowania 🙂
Mam nadzieję, że smakowało 🙂