Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i serem halloumi
Lato sprzyja jedzeniu lekkich i smacznych sałatek. Ta ze szpinakiem, truskawkami i grillowanym, greckim serem halloumi będzie idealna na kolację,śniadanie lub jako dodatek do dań z grilla. To było moje pierwsze zetknięcie z tym rodzajem sera i przyznam po cichu, że chyba zostanę jednak przy fecie
Przepis: Kwestia Smaku
Składniki:
- świeży szpinak (u mnie po sporej garści na osobę)
- kilka grubszych plastrów sera halloumi
- kilkanaście truskawek
- 6 łyżek płatków migdałów
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- 2 cm kawałek imbiru, starty na tarce
- sól, pieprz
Wykonanie:
Opłukany szpinak porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzykach. Na nim poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Smażyć go na rozgrzanej patelni grillowej, posmarowanej lekko oliwą, przez ok. 2 minuty z każdej strony, do czasu aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami. Gotowe plastry sera ułożyć na szpinaku.
Składniki sosu wymieszać ze sobą i polać nim sałatkę. Całość posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego
ostatnio moj mezczyzna kupil ten ser ale nie mialam na niego pomyslu..biore sie za przygotowania
Mam nadzieję, że smakowało