Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Niby banalny przepis, ale nie każdy wie jak ją przyrządzić. Zapewniam Was, że nie ma w tym nic skomplikowanego 😉 Jedynym dłuższym elementem jest czyszczenie grzybów, ale nie powinno was to odstraszać 🙂 Efekt na pewno wynagrodzi nasze starania 🙂

jajecznica z kurkami

Składniki (2 porcje):

  • 4 duże jajka
  • 100-150 g kurek
  • łyżka mleka
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Jajka rozbełtać w miseczce z łyżką mleka. Masło rozpuścić na patelni. Zeszklić na nim cebulę. Dodać kurki i smażyć je przez kilka minut, aż zmiękną i wyparuje z nich woda. Następnie dodać jajka, sól i pieprz. Smażyć powoli, cały czas mieszając, aż jajka się zetną. Posypać szczypiorkiem. Smacznego 🙂

jajka kurki