Sałatka z roszponką, fetą i figami
Słona feta i słodkie figi to niebywale dobre połączenie, które świetnie sprawdzi się w pysznej sałatce, idealnej na drugie śniadanie lub lekką kolację. Do tego chrupiące płatki migdałowe i dojrzałe pomidory…Mąż zjadł całą porcję w kilka minut, chwaląc wielokrotnie, więc chyba mu smakowało 🙂 Bardzo polecam 🙂
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2-3 świeże figi
- 100 g sera feta
- garść płatków migdałowych
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka miodu
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Na talerzu rozłożyć umytą roszponkę. Ułożyć na niej przekrojone na pół pomidory, kostki fety oraz kawałki świeżych fig. Całość posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Polać sosem przygotowanym z podanych składników. Smacznego 🙂
Fantastyczna sałatka!
Jest pyszna 🙂