Sałatka z roszponką, fetą i figami

Słona feta i słodkie figi to niebywale dobre połączenie, które świetnie sprawdzi się w pysznej sałatce, idealnej na drugie śniadanie lub lekką kolację. Do tego chrupiące płatki migdałowe i dojrzałe pomidory…Mąż zjadł całą porcję w kilka minut, chwaląc wielokrotnie, więc chyba mu smakowało 🙂 Bardzo polecam 🙂

sałatka z figami i feta

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 świeże figi
  • 100 g sera feta
  • garść płatków migdałowych

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Na talerzu rozłożyć umytą roszponkę. Ułożyć na niej przekrojone na pół pomidory, kostki fety oraz kawałki świeżych fig. Całość posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Polać sosem przygotowanym z podanych składników. Smacznego 🙂