Włoska zupa minestrone

Minestrone to popularna włoska zupa, na bazie warzyw, często podawana z drobnym makaronem. Jej rodzajów jest pewnie tyle ile pań domu – każdy region to inne składniki, dodatki. Ta zupa zawsze będzie smakowała inaczej. Wspólnym punktem będzie tylko mnogość jarzyn. Ja skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie Kitchn. Podałam ją z domowym pesto, gdyż mam wysyp świeżej bazylii na balkonie, oraz parmezanem. Zupa bardzo nam smakowała i myślę, że będę jeszcze do niej wracać 🙂

minestrone

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • cukinia
  • 3 marchewki
  • mały batat
  • 2 puszki pomidorów
  • puszka białej fasoli
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli
  • kawałek skórki od parmezanu (ok.2×3 cm)
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki pesto z bazylii

Do podania:

Wykonanie:

Łodygi selera pokroić w prążki, cukinię, marchew i batata w niedużą kostkę, cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Podsmażyć na niej przez ok. 3 minuty posiekaną cebulę z dodatkiem łyżeczki soli. Dodać marchewkę i seler naciowy. Smażyć 5 minut. Dodać batata. Po kilku minutach dorzucić pokrojoną cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać całość bulionem. Dodać pomidory oraz skórkę od parmezanu. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania do garnka dodać fasolę. Usunąć i wyrzucić skórkę parmezanu. Dodać świeży szpinak, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki pesto. Wymieszać i gotować wszystko razem jeszcze przez kilka minut.  W razie potrzeby doprawić  solą. Zupę podawać z drobnym makaronem, ugotowanym osobno, pesto oraz parmezanem. Smacznego 🙂