Włoska zupa minestrone
Minestrone to popularna włoska zupa, na bazie warzyw, często podawana z drobnym makaronem. Jej rodzajów jest pewnie tyle ile pań domu – każdy region to inne składniki, dodatki. Ta zupa zawsze będzie smakowała inaczej. Wspólnym punktem będzie tylko mnogość jarzyn. Ja skorzystałam z przepisu znalezionego na stronie Kitchn. Podałam ją z domowym pesto, gdyż mam wysyp świeżej bazylii na balkonie, oraz parmezanem. Zupa bardzo nam smakowała i myślę, że będę jeszcze do niej wracać 🙂
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego
- cebula
- cukinia
- 3 marchewki
- mały batat
- 2 puszki pomidorów
- puszka białej fasoli
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli
- kawałek skórki od parmezanu (ok.2×3 cm)
- 1,5-2 l bulionu warzywnego
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki pesto z bazylii
Do podania:
- drobny makaron
- pesto bazyliowe
- starty grubo parmezan
Wykonanie:
Łodygi selera pokroić w prążki, cukinię, marchew i batata w niedużą kostkę, cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Podsmażyć na niej przez ok. 3 minuty posiekaną cebulę z dodatkiem łyżeczki soli. Dodać marchewkę i seler naciowy. Smażyć 5 minut. Dodać batata. Po kilku minutach dorzucić pokrojoną cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać całość bulionem. Dodać pomidory oraz skórkę od parmezanu. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez ok. 20-30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania do garnka dodać fasolę. Usunąć i wyrzucić skórkę parmezanu. Dodać świeży szpinak, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki pesto. Wymieszać i gotować wszystko razem jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą. Zupę podawać z drobnym makaronem, ugotowanym osobno, pesto oraz parmezanem. Smacznego 🙂
Taka zupa to prawdziwy rarytas!
To prawda 🙂