Ciasto z jabłkami i kremem orzechowym

Dziś  mam dla Was przepis na dość znane ciasto z duszonymi jabłkami i kremem orzechowym. Często nazywane “Niebem”  z pewnością gościło u niejednej osoby na urodzinowym stole. To taka klasyka i mało kto, nie próbował go już wcześniej. Świetnie pasuje do weekendowej kawy 🙂

Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka.

ciasto z jabłkami i orzechami

Składniki (blaszka o wymiarach 25x35cm):

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 170g  masła
  • 70g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,3kg jabłek
  • sok z pół cytryny
  • galaretka brzoskwiniowa

Masa orzechowa:

  • 250g orzechów włoskich
  • 250ml gorącego mleka
  • 250g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru

Polewa:

  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek wody
  • 80g masła
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Lekko przestudzić.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Skropić je sokiem z cytryny, a następnie przełożyć do garnka i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż jabłka się zagotują i zmiękną. Zdjąć jabłka z ognia i do gorących dodać galaretkę, cały czas dokładnie mieszając, by się rozpuściła. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczone ciasto.  Wyrównać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa orzechowa:

Orzechy zmiksować w blenderze.  Zalać je gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać z cukrem pudrem przez kilka minut na puszysty krem. Następnie w 3 partiach dodawać namoczone orzechy. Dokładnie zmiksować. Gotowy krem orzechowy wyłożyć na masę jabłkową. Wyrównać.

Polewa:

 Składniki na polewę  zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać polewę na małym ogniu, cały czas mieszając,  przez około  minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na około 10-15 minut. Gotową polewą polać ciasto i  schłodzić je przez noc w lodówce. Smacznego 🙂