Figi zapiekane z serem feta i orzechami

Szybka przekąska, na którą przepis znalazłam na blogu Kuchenne pasje. Jeśli ktoś ma nadmiar fig, może spróbować czy takie połączenie mu podpasuje. Wg mnie te owoce z serem feta łączą się w nieziemską całość 🙂

figi z serem feta

Składniki:

  • 4 dojrzałe figi
  • 100g sera feta
  • 2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • otarta skórka z limonki
  • kilka kropel octu balsamicznego

Wykonanie:

Figi przekroić na krzyż do połowy ich wysokości. Ścisnąć lekko od spodu, by się otworzyły. W utworzone kieszonki włożyć pokruszony ser feta i posiekane orzechy. Posypać całość świeżymi listkami tymianki i startą skórką z limonki. Skropić octem balsamiczny. Każdą figę zawinąć osobno w papier do pieczenia, tworząc zgrabną paczuszkę. Wstawić je do naczynia żaroodpornego i piec ok 15-2o minut w temperaturze 200 stopni. Podawać ciepłe. Smacznego 🙂

figi z fetą