Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i suszonymi pomidorami

Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się jeść pierogów z kaszą gryczaną. Słyszałam, że są pyszną alternatywą do pierogów ruskich i jakiś czas temu, gdy zostało mi trochę kaszy, postanowiłam je przygotować. Farsz z kaszy i twarogu, mimo wyraźnego doprawienia, nie był jednak tym, czego się spodziewałam. Czegoś ewidentnie w nim brakowało. Po przeszukaniu lodówki, stwierdziłam, że na próbę dodam do niego kilka posiekanych suszonych pomidorów i trochę oleju, w którym były przechowywane. Zdecydowanie podkręciło to smak całości, ale muszę Wam przyznać, że mimo to, nie będą to nasze ulubione pierogi. Ruskie ciągle górą 😉 Te jakoś średnio przypadły nam do gustu 😉 Przepis wrzucam jako ciekawostkę, bo może jest tu ktoś, kto tak jak ja, będzie ciekawy smaku takich pierogów.

pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanki gorącej wody (takiej, aby nie parzyła rąk)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki oleju

Farsz:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • 2 średnie cebule
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy spod pomidorów
  • sól, pieprz
  • ew. kilka listków świeżej mięty

Wykonanie:

Farsz:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać ją wraz z tłuszczem do kaszy. Dosypać pokruszony twaróg  oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Doprawić całość dość mocno solą i pieprzem. Można dodać również posiekaną drobno miętę. Gotowy farsz dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodawać gorącą wodę i wyrabiać ciasto przez kilka minut, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.  Cienko je rozwałkować. Szklanką wycinać kółka.  Na każde kółko nakładać niewielką ilość farszu. Składać na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Gotować w osolonym wrzątku 3-4 min od wypłynięcia. Smacznego 🙂

pierogi z kaszą, twarogiem i suszonymi pomidorami