Barszcz wigilijny na domowym zakwasie
O dobrych właściwościach zakwasu z buraków słyszałam już od dawna, nigdy jednak nie miałam okazji go próbować, ani nie robiłam go sama w domu. W tym roku to zmieniłam – zakwas popijamy sobie całą rodziną, by wzmocnić naszą odporność, a skoro miałam go już przygotowanego, postanowiłam przyrządzić na nim wigilijny barszcz. Wyszedł smaczny, choć z całą pewnością nie tak dobry, jak ten, który jadam np. u teściowej.
Przepis na zakwas, jak i barszcz znalazłam w jednej z kolorowych gazet.
Składniki:
Zakwas z buraków:
- 0,5 kg buraków
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżki soli
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 500 ml przegotowanej i wystudzonej wody
Barszcz:
- 1-1,5 kg buraków
- włoszczyzna (2duże marchewki, pietruszka, kawałek pora oraz selera)
- duże jabłko
- garść suszonych grzybów
- 2-3 suszone śliwki
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok.350-400 ml zakwasu
- 2 listki laurowe
- 3 goździki
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
- 30-40 ml octu
Wykonanie:
Zakwas:
Sól rozpuścić w wodzie. Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je ciasno w wyparzonym słoiku. Dodać czosnek i przyprawy. Zalać buraki osolona wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Słoik zakręcić i odstawić na 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Na powierzchni zakwasu pojawi się piana – jest to normalne zjawisko. Jeśli jednak pojawiłaby się pleśń, należy zakwas wyrzucić i nastawić nowy. Gotowy zakwas po tygodniu odcedzić i przechowywać w lodówce.
Barszcz:
Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę, selera i pora również obrać i przekroić na mniejsze kawałki. Jabłko ze skórką pokroić na ćwiartki i usunąć z niego gniazda nasienne. Cebule opalić na ogniu. Tak przygotowane składniki umieścić w garnku i zalać ok. 2-2,5 l wody. Dodać suszone grzyby, śliwki, ziele angielskie, listek laurowy oraz całe ząbki czosnku w łupinach, rozgniecione nożem. Zagotować całość, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (ok. 40-50 minut). Po tym czasie dodać zakwas z buraków, ocet i roztarty w palcach majeranek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Po zagotowaniu odstawić barszcz do całkowitego ostygnięcia i przelać go przez sito. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku. Podawać z uszkami lub np. pasztecikami. Smacznego