Barszcz wigilijny na domowym zakwasie

O dobrych właściwościach zakwasu z buraków słyszałam już od dawna, nigdy jednak nie miałam okazji go próbować, ani nie robiłam go sama w domu. W tym roku to zmieniłam – zakwas popijamy sobie całą rodziną, by wzmocnić naszą odporność, a skoro miałam go już przygotowanego, postanowiłam przyrządzić na nim wigilijny barszcz. Wyszedł smaczny, choć z całą pewnością nie tak dobry, jak  ten, który  jadam np. u teściowej.

Przepis na zakwas, jak i barszcz znalazłam w jednej z kolorowych gazet.

barszcz na zakwasie

Składniki:

Zakwas z buraków:

  • 0,5 kg buraków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżki soli
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 500 ml przegotowanej i wystudzonej wody

Barszcz:

  • 1-1,5 kg buraków
  • włoszczyzna (2duże marchewki, pietruszka, kawałek pora oraz selera)
  • duże jabłko
  • garść suszonych grzybów
  • 2-3 suszone śliwki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok.350-400 ml zakwasu
  • 2 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cukier
  • 30-40 ml octu

Wykonanie:

Zakwas:

Sól rozpuścić w wodzie. Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je ciasno w wyparzonym słoiku. Dodać czosnek i przyprawy. Zalać buraki osolona wodą tak, aby były całkowicie przykryte. Słoik zakręcić i odstawić na 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Na powierzchni zakwasu pojawi się piana – jest to normalne zjawisko. Jeśli jednak pojawiłaby się pleśń, należy zakwas wyrzucić i nastawić nowy. Gotowy zakwas po tygodniu odcedzić i przechowywać w lodówce.

Barszcz:

Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.  Marchew, pietruszkę, selera i pora również obrać i przekroić na mniejsze kawałki. Jabłko ze skórką pokroić na ćwiartki i usunąć z niego gniazda nasienne. Cebule opalić na ogniu.  Tak przygotowane składniki umieścić w garnku i zalać ok. 2-2,5 l wody. Dodać suszone grzyby, śliwki, ziele angielskie, listek laurowy oraz całe ząbki czosnku w łupinach, rozgniecione nożem.  Zagotować całość, zmniejszyć ogień i gotować tak długo, aż buraki puszczą dużo soku i warzywa będą miękkie (ok. 40-50 minut). Po tym czasie dodać zakwas z buraków, ocet i roztarty w palcach majeranek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Po zagotowaniu odstawić barszcz do całkowitego ostygnięcia i przelać go  przez sito. Można dodać jeszcze odrobinę majeranku. Podawać z uszkami lub np. pasztecikami. Smacznego 🙂

zakwas z buraków