Ciasteczka z krówkami, jabłkami i białą czekoladą

Nasze tegoroczne ciasteczka zostawione dla Mikołaja miały w sobie mnóstwo pyszności. Były w nich słodkie i kruche krówki, lekko kwaśne jabłka i biała czekolada. Wyszły miękkie i bardzo smaczne. Nasza córka już w Mikołaja nie wierzy, ale uznałyśmy, że tradycja powinna być zachowana 😉 Wspomniała po cichu, że w tym roku chętnie pomoże tacie zjeść ciastka i wypić mleko 😉 O marchewce dla reniferów nie wspomniała 😀

Przepis na te ciastka znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Na życzenie córki dodałam białą czekoladę 😉

ciastka z krówkami

Składniki (ok. 15 ciastek):

  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 6 cukierków “krówek”
  • pół tabliczki białej czekolady
  • pół jabłka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki:

Krówki i białą czekoladę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, również pokroić w drobną kostkę i oprószyć je mąką ziemniaczaną i cynamonem. Wymieszać. Miękkie masło  zmiksować z cukrem pudrem na jasny krem. Dodać jajko i ubijać całość razem jeszcze przez ok. 3 minuty. W osobnym naczyniu wymieszać sypkie produkty: mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Przesypać je do ubitej masy i wymieszać całość szpatułką. Dodać posiekane krówki,  czekoladę i jabłka. Z gotowej masy formować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego  do 180 stopni  i piec przez ok. 13 – 14 minut (ja piekłam 11 minut). Ostudzić na kratce. Smacznego 🙂

ciastka z krówkami