Ciasto jak Kinder Bueno
Mam dziś dla Was ciasto, które z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Łatwe w wykonaniu – bez pieczenia – sprosta mu każda gospodyni. Bardzo smaczne: słodkie, ale nie zamulające. Idealna masa z dodatkiem mleka w proszku, choć może nie jestem obiektywna, bo uwielbiam wszystko co je zawiera. Dzień przed przyrządzeniem tego ciasta jedliśmy z mężem tiramisu i próbując ten nowy wynalazek, małżonek stwierdził, iż jest dużo smaczniejszy niż włoski deser. Czy przypomina smak batonika kinder bueno? Chyba nie za bardzo, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało. Troszkę w przepisie pozmieniałam: do kremu dodałam 100 g podprażonych orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych i trochę więcej masła orzechowego i mleka w proszku. Krem po przygotowaniu był dość rzadki i bałam się, że nie zastygnie, ale po nocy w lodówce miał odpowiednią konsystencję .Orzechy do polewy zamiast rozrzucać na herbatnikach, wsypałam do rozpuszczonej czekolady i w takim stanie wylałam całość na ciasto. Ciasto najlepiej kroi się po odczekaniu 10-15 minut po wyjęciu z lodówki. Bardzo Wam je polecam.
Przepis znalazłam na blogu: I love bake.
Składniki (forma 30×24):
Krem mleczny:
- 450 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam 2,25)
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki masła
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki masła orzechowego (dałam 3 łyżki)
- 100 g drobno posiekanych, podprażonych orzechów laskowych (to mój dodatek)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- ok. 100 g posiekanych, podprażonych orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 2 duże opakowania herbatników
- 4-5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 1/3 szklanki mleka
Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zanurzać na krótko w mleku, po czym wyłożyć nimi spód blaszki. Rozsmarować na nich dokładnie lekko podgrzany krem czekoladowy. Przykryć drugą warstwą namoczonych herbatników.
Orzechy laskowe prażyć na suchej patelni, aż skórka zacznie pękać. Wystudzić je i usunąć skórki. Drobno posiekać i podzielić na dwie części.
Krem mleczny:
250 ml kremówki umieścić w garnku razem z masłem i cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia składników. Dodać przesiane mleko w proszku i dokładnie wymieszać całość (powstanie gęsta mleczna masa przypominająca budyń). Przykryć ją folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimne mascarpone zmiksować z pozostałymi 200 ml kremówki. Gdy powstanie gęsty krem, dodać do niego masło orzechowe, a następnie, po łyżce, zimną masę mleczną. Na koniec dosypać połowę drobno posiekanych orzechów laskowych. Masę dokładnie wymieszać i wyłożyć ją na herbatniki w blaszce. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych w mleku ciastek.
Polewa:
Kremówkę mocno podgrzać, dodać obie czekolady połamane na kawałki. Wymieszać do połączenia. Do czekoladowej masy wsypać drugą część posiekanych orzechów. Wymieszać krótko i tak przygotowaną polewę wylać na wierzch ciasta. Równomiernie ją rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce przez całą noc. Smacznego 🙂