Ciasto jak Kinder Bueno

Mam dziś dla Was ciasto, które z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Łatwe w wykonaniu – bez pieczenia – sprosta mu każda gospodyni. Bardzo  smaczne: słodkie, ale nie zamulające.  Idealna masa z dodatkiem mleka w proszku, choć może nie jestem obiektywna, bo uwielbiam wszystko co je zawiera. Dzień przed przyrządzeniem tego ciasta  jedliśmy z mężem tiramisu i próbując ten nowy wynalazek, małżonek stwierdził, iż jest dużo smaczniejszy niż włoski deser. Czy przypomina smak batonika kinder bueno? Chyba nie za bardzo, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało. Troszkę w przepisie pozmieniałam: do kremu dodałam 100 g podprażonych orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych i trochę więcej masła orzechowego i mleka w proszku. Krem po przygotowaniu był dość rzadki i bałam się, że nie zastygnie, ale po nocy w lodówce miał odpowiednią konsystencję .Orzechy do polewy zamiast rozrzucać na herbatnikach, wsypałam do rozpuszczonej czekolady i w takim stanie wylałam całość na ciasto.   Ciasto najlepiej kroi się po odczekaniu 10-15 minut po wyjęciu z lodówki. Bardzo Wam je polecam.

Przepis znalazłam na blogu: I love bake.

ciasto kinder bueno

Składniki (forma 30×24):

Krem mleczny:

  • 450 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam 2,25)
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła orzechowego (dałam 3 łyżki)
  • 100 g drobno posiekanych, podprażonych orzechów laskowych (to mój dodatek)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok. 100 g posiekanych, podprażonych orzechów laskowych

Dodatkowo:

  • 2 duże opakowania herbatników
  • 4-5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 1/3 szklanki mleka

Wykonanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zanurzać na krótko w mleku, po czym wyłożyć nimi spód blaszki. Rozsmarować na nich dokładnie lekko podgrzany krem czekoladowy. Przykryć drugą warstwą namoczonych herbatników.

Orzechy laskowe prażyć na suchej patelni, aż skórka zacznie pękać. Wystudzić je i usunąć skórki. Drobno posiekać i podzielić na dwie części.

Krem mleczny:
250 ml kremówki umieścić w garnku razem z masłem i cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia składników.  Dodać przesiane mleko w proszku i dokładnie wymieszać całość (powstanie gęsta mleczna masa przypominająca budyń). Przykryć ją folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimne mascarpone zmiksować  z pozostałymi 200 ml kremówki. Gdy powstanie gęsty krem, dodać do niego masło orzechowe, a następnie, po łyżce, zimną masę mleczną. Na koniec dosypać połowę drobno posiekanych orzechów laskowych.  Masę dokładnie wymieszać i wyłożyć ją na herbatniki w blaszce. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych w mleku ciastek.

Polewa:

Kremówkę mocno podgrzać, dodać obie czekolady połamane na kawałki. Wymieszać do połączenia.  Do czekoladowej masy wsypać drugą część posiekanych orzechów.  Wymieszać krótko i tak przygotowaną polewę wylać na wierzch ciasta.  Równomiernie ją rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce przez całą noc. Smacznego 🙂