Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Fajny i ciekawy pomysł na szybką przekąskę albo jedno z dań na domówkę. Świetnie pasują do barszczu. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto po wyjęciu z piekarnika, ale i na zimno są równie smaczne. Przypominały mi w smaku mój smak dzieciństwa czyli pyszne bułki z pieczarkami z Gorzowa Wielkopolskiego 🙂 Coś pysznego 🙂

Przepis na te paszteciki znalazłam na blogu Kulinarne przeboje. 

paszteciki z pieczarkami

Składniki (ok. 20-22 pasztecików):

Ciasto:

  • 290 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 165 ml mleka
  • jajko
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki cukru
  • ćwierć łyżeczki soli

Farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • duża łyżka masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo:

  • ok. 20 g roztopionego masła
  • sezam, mak lub czarnuszka

Wykonanie:

Farsz:

Pieczarki  pokroić w małą kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pieczarki i smażyć je, co jakiś czas mieszając, do czasu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dodać masło i doprawić całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdjąć z ognia. Do ostudzonego farszu dodać bułkę tartę. Dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Przygotować rozczyn: świeże drożdże pokruszyć i rozetrzeć z cukrem. Dodać połowę letniego (ale nie gorącego!) mleka. Mieszać do rozpuszczenia drożdży. Następnie wsypać pół łyżki mąki. Wymieszać, aby nie było grudek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszać z solą.  Masło rozpuścić w pozostałym letnim mleku. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać do niego całe jajko i rozbełtać całość za pomocą widelca. Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże oraz mleko z masłem i jajkiem.  Zagnieść elastyczne ciasto (powinno się je zagniatać przez ok. 8-10 minut,  aż zacznie odchodzić od brzegów miski).  Uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać jeszcze przez krótką chwilę. Podzielić ciasto na 2 równe części. Każdą część rozwałkować na podłużny pasek (około 15 x 20 cm). Wzdłuż dłuższego brzegu każdego paska położyć farsz pieczarkowy, a następnie przykryć go wolnym brzegiem ciasta, docisnąć ręką, a następnie zwinąć ciasto tak jak roladę (łączenie ciasta powinno pozostać na spodzie). Gotowy rulon pokroić na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3 cm. Posmarować je roztopionym masłem i oprószyć sezamem lub czarnuszką. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do lekkiego napuszenia. Piec  w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok. 15-20 minut,  do zarumienienia. Smacznego 🙂