Kakaowe naleśniki o zapachu pierników :)

Przepis na naleśniki piernikowe znalazłam u Madame Edith. Świetnie nadają się na grudniowe śniadanie. Smakują bardzo dobrze,  a podczas ich smażenia w domu roznosi się przepiękny aromat przypraw korzennych. Ciasto z tego przepisu wyszło mi dość rzadkie i musiałam dodać trochę więcej mąki. Gotowe naleśniki podałam z twarożkiem i owocami.

Sprawdź również: naleśniki piernikowe z pomarańczami

naleśniki piernikowe

Składniki (ok.10-12 naleśników):

  • 190 g mąki pszennej (dałam pół szklanki więcej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • masło do smażenia

Wykonanie:

Mleko wymieszać z jajkami i wodą mineralną. Dosypać przesianą mąkę, kakao, przyprawę do pierników, cukier i sól. Całość zmiksować dokładnie na gładką masę. Gotowe ciasto odstawić na kwadrans. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej masłem, jeśli jest to konieczne. Podawać z twarożkiem, owocami lub domowa konfiturą. Smacznego 🙂