Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami

Co jakiś czas robię podejście do awokado, które nie jest wysoko na mojej liście ulubionych składników spożywczych, i muszę przyznać, że powoli się do niego przekonuję. W takiej pysznej kanapce – ze smażonymi pieczarkami – było przepyszne. Polecam na śniadanie 🙂

Przepis podpatrzony na blogu Eksplozja smaku.

kanapka z awokado i pieczarkami

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • kilka dużych pieczarek pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta kuminu
  • łyżka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • świeża bułka lub opiekany chleb

Wykonanie:

Awokado obrać ze skóry,  przełożyć je do miseczki i rozgnieść je widelcem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem.  Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć je na maśle na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę lub opieczone kromki chleba posmarować pastą z awokado. Na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Całość posypać posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂

kanapka z awokado i pieczarkami