Kanapka z awokado i smażonymi pieczarkami
Co jakiś czas robię podejście do awokado, które nie jest wysoko na mojej liście ulubionych składników spożywczych, i muszę przyznać, że powoli się do niego przekonuję. W takiej pysznej kanapce – ze smażonymi pieczarkami – było przepyszne. Polecam na śniadanie 🙂
Przepis podpatrzony na blogu Eksplozja smaku.
Składniki:
- dojrzałe awokado
- kilka dużych pieczarek pieczarki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta kuminu
- łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
- świeża bułka lub opiekany chleb
Wykonanie:
Awokado obrać ze skóry, przełożyć je do miseczki i rozgnieść je widelcem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć je na maśle na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę lub opieczone kromki chleba posmarować pastą z awokado. Na wierzchu ułożyć podsmażone pieczarki. Całość posypać posiekaną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂