Tatar ze śledzia
Nietypowy pomysł na śledzia, który naprawdę fajnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Przepis znalazłam w gazetce jednego z dyskontów. Fajnym pomysłem była dodanie kruszonki z chleba razowego i słonecznika. Całość oceniam pozytywnie.
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- jabłko
- sok z cytryny
- 1 łodyga selera naciowego
- pół czerwonej cebuli
- garść orzechów włoskich
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
Kruszonka:
- 2 łyżki słonecznika
- 2 kromki razowego chleba
- łyżka masła
Dodatkowo:
- po łyżce posiekanej natki pietruszki, koperku i szczypiorku
Wykonanie:
Filety opłukać, pokroić w centymetrową kostkę. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Selera pokroić w kostkę. Cebulę, orzechy i natkę pietruszki posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Dodać olej oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zdjąć je, a na patelnię dodać masło i pokrojony chleb. Kiedy będzie rumiany, posolić go i rozdrobnić na kruszonkę. Wymieszać ze słonecznikiem.
Szczypior wymieszać z natką i koperkiem. Skropić olejem i sokiem z cytryny.
Śledzia z dodatkami wyłożyć na talerz. Posypać kruszonką. Na wierzchu ułożyć posiekane zioła. Smacznego 🙂