Szarlotkowy omlet

Przepis na ten pyszny omlet z dodatkiem jabłek znalazłam na stronie Dietetyk powszechny. Wg mnie bliżej mu do naleśnika lub placka niż omletu, ale nie czepiajmy się nazwy. W smaku jest świetny – jadłyśmy go z córką dwukrotnie w ciągu tygodnia na śniadanie i to chyba najlepiej świadczy o tym, że warto go przygotować 🙂

omlet szarlotkowy

Składniki:

  • duże jajko
  • jabłko
  • 30g mąki orkiszowej
  • 50ml mleka
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 5g wiórków kokosowych
  • 15g erytrolu (lub innego słodzidła: stewii, miodu lub zwykłego cukru)
  • 10g budyniu waniliowego bez cukru (lub dodatkowe 10 g mąki orkiszowej)
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jajko rozmącić z mlekiem. Dodać mąkę, wiórki, budyń, cynamon i erytrol. Całość dokładnie wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i wmieszać je do masy.  Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć omleta na rumiano z każdej strony po około 3 minuty. Podawać np. z masłem orzechowym. Smacznego 🙂

omlet szarlotka