Cytrynowe ciasto z serem i jabłkami

Dziś mam dla Was przepis na ciasto, które piekłam jakiś czas temu, gdy wybierałam się z wizytą do rodziców. To coś dla osób, które nie mogą się zdecydować na co mają ochotę, bowiem jest ono połączeniem ucieranego ciasta cytrynowego, jabłecznika oraz sernika. Smakuje naprawdę dobrze (mój brat nie szczędził pochwał), a zapach jaki unosi się z piekarnika podczas pieczenia jest cudownie kuszący. Miałam z tym ciastem minimalną wpadkę, bowiem na samym środku blaszki spodnia część ciasta była lekko niedopieczona. Myślę, że następnym razem trzeba by było zwiększyć czas pieczenia o jakieś 10 minut.

Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki.

ciasto cytrynowe z jabłkami i serem

Składniki (blaszka o wymiarach 35 x 24cm):

Ciasto cytrynowe:

  • 300g masła
  • 230g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • sok z 3 cytryn (dałam sok z 2 cytryn + startą skórkę z jednej z nich)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  •  kilogram jabłek
  • duża garść rodzynek
  • 20g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • u mnie dodatkowo garść żurawiny suszonej
  • ew. 1-2 łyżki cukru, jeśli jabłka będą zbyt kwaśne

Masa serowa:

  • 500g twarogu na sernik np. z wiaderka
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • budyń waniliowy

Wykonanie:

Obrane jabłka pokroić na plasterki. Podsmażyć je na roztopionym maśle. Dodać rodzynki, żurawinę, cynamon i ew. cukier. Całość dusić, aż jabłka zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Ostudzić.

Przygotować ciasto ucierane. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując, dodawać  po jednym jajku, a następnie wlewać stopniowo sok z cytryn. Na końcu wmieszać delikatnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową. Trochę więcej niż połowę ciasta rozprowadzić po dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć chłodne jabłka.

Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do miski i krótko zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć na jabłka.
Na samym wierzchu rozprowadzić resztę ciasta cytrynowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-55 minut (do  tzw. suchego patyczka). Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂