Pęczak z suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą

Na diecie jedną z najbardziej polecanych kasz jest pęczak. Nie przepadam za nim jakoś szczególnie i zawsze szukam sposobu, aby go uatrakcyjnić. Tym razem padło na pomysł znaleziony na blogu Kwestia Smaku i był to strzał w dziesiątkę. Tak przygotowany pęczak baaardzo mi smakował i z tego co wiem, moja siostra i szwagier również zjedli go ze smakiem. Dobrze doprawiony, smaczne dodatki – dla mnie jak najbardziej na tak! 🙂 Pęczak przygotowany w ten sposób może być samodzielnym daniem lub dodatkiem np. do pieczonego kurczaka.

Na blogu znajdziecie również inne pomysły na pęczak:

kasza pęczak ze szpinakiem i fetą

Składniki (dwie porcje):

  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak (dałam jeden woreczek)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 100 g świeżego szpinaku (ja dałam mrożone liście i podsmażyłam je jako pierwsze)
  • 100 g dobrej jakości sera feta
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja gotowałam w lekkim bulionie przez 25 minut). Czosnek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć go delikatnie na oleju z oleju z suszonych pomidorów. Dodać do niego ugotowaną kaszę i wszystkie przyprawy. Wymieszać i smażyć razem, co chwilę mieszając, przez ok. 2-3 minuty. Dodać pokrojone suszone pomidory i szpinak. Podgrzewać, do momentu, aż szpinak zmięknie. Doprawić całość solą i pieprzem. Gotową kaszę zdjąć z ognia i posypać serem feta. Smacznego 🙂