Śledzie w curry z olejem lnianym

Śledzie te przygotowałam po raz pierwszy na minione święta bożonarodzeniowe. Przyznam, że byłam sceptycznie nastawiona do oleju lnianego, za którym nie przepadam, ale całość wyszła zadziwiająco smaczna. Myślę, że będę do nich wracać co jakiś czas 🙂

Przepis: Kwestia Smaku.

śledzie curry w oleju lnianym

Składniki (robiłam z podwójnej porcji):

  • 2 filety śledziowe
  • pół  szklanki pokrojonych ogórków konserwowych
  • pół cebuli
  • łyżka posiekanego szczypiorku

Zalewa:

  • 1/3 szklanki oleju lnianego
  • pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Po tym czasie 0suszyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki zalewy dokładnie ze sobą wymieszać. W miseczce umieścić  śledzie, pokrojone w kostkę ogórki i drobno posiekaną cebulę. Zalać całość przygotowaną zalewą, wymieszać i przełożyć do słoika. Schłodzić w lodówce przez noc. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego 🙂