Trzyskładnikowe batoniki czekoladowo-banananowe

Kiedy jest się na diecie….hmmm..wróć..Kiedy usiłuje się być na diecie, często miewa się ochotę na słodkie. A przynajmniej ja tak mam 😀 Staram się wtedy oszukać organizm i przygotować coś dobrego, ale mniej kalorycznego niż pół tabliczki czekolady z orzechami 😉 Tym razem przeglądając stary numer jakiegoś angielskiego magazynu znalazłam przepis na takie oto szybkie batony z bananów i kakao. Wyszły całkiem zacnie: były co prawda dość wytrawne, ale tym, którzy lubią gorzką czekoladę nie powinno to przeszkadzać. Myślę, że można je dowolnie modyfikować dodając np. wiórki kokosowe, rodzynki czy orzechy.

baton czekoladowo-bananowy

Składniki: (6 batoników):

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • jajko (rozmiar L)
  • 50 g kakao
  • ew. dodatkowo 20 g posiekanej czekolady (ja pominęłam)

Wykonanie:

Banany zmiksować z jajkiem. Wymieszać dokładnie z kakao, a następnie dosypać posiekaną czekoladę. Gotową masę przełożyć do niedużej kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzić i pokroić na niewielkie batony. Smacznego 🙂