Babka migdałowa z białą czekoladą i pomarańczą

Babkę tę piekłam jakiś czas temu i na pewno upiekę ją również na święta, bo jest obłędna. Dzięki migdałom wilgotna, miękka, aromatyczna i bardzo, bardzo smaczna 🙂 Przysłowiową “kropką nad i” jest pyszna polewa z białej czekolady. Od siebie dodałam trochę kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Bardzo polecam Wam ten przepis: jest łatwy, szybki i z pewnością będziecie zadowoleni z efektu.

Źródło: Kwestia Smaku

Na blogu znajdziecie również inne pyszne babki:

babka migdałowa z białą czekoladą

Składniki (piekłam z 1,5 porcji w foremce standardowej wielkości, babka nie wychodzi zbyt duża):

Babka:

  • 130 g dobrej jakości białej czekolady
  • 80 g masła
  • 100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórek
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (to mój dodatek)

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietany kremówki 30%
  • łyżka likieru pomarańczowego Cointreau lub soku z pomarańczy
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy

Dodatkowo:

  •  płatki migdałowe do dekoracji

Składniki:

Połamaną na kawałki białą czekoladę umieścić z masłem razem w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej (mieszać składniki, aż połączą się w jednolitą masę – starać się za mocno nie podgrzewać całości).  Dodać cukier oraz żółtka, wymieszać. Zdjąć naczynie z gazu i dosypać do masy przesiane obie mąki: pszenną i migdałową, wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz sok pomarańczowy. Wymieszać łyżką.  Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z masą migdałowo-czekoladową. Dodać startą skórkę z pomarańczy. Gotowe ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą lub mąka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka (przy zwiększeniu ilości składników, może być potrzeba dłuższego pieczenia). Gotową babkę lekko przestudzić i wyjąć formy.

Polewa:

Kremówkę zagotować z dodatkiem likieru lub soku z pomarańczy oraz skórki pomarańczowej. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestudzoną i gęstniejącą polewą udekorować babkę. Posypać płatkami migdałowymi. Smacznego 🙂

babka z migdałami pomarańczami czekoladą